Médiamegjelenések

A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával indult Smart Manufactirung Festival (SmartMan) megnyitóját az Emerson Automation FCP Kft. gyárában tartották 2024. február 23-án. A rendezvényen beszédet mondott Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, illetve Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, az NTPSZ elnöke.
A HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője, Váncza József meghívott plenáris előadást tartott a 20th International Manufacturing Conference in China (IMCC 2023) rendezvényen.
A novemberben bemutatott két adásban az intézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője és helyettese, Váncza József és Erdős Gábor is interjút adott, de bemutatkozott két meghívott előadó, Paul Shore és Peter De Wolf is.
A 2023. novemberi lapszámban olvasható interjú az öregedéskutatás és az öregedésórák, valamint a mesterséges intelligencia kapcsolatát boncolgatja.
2023. október 4-én és 5-én tartotta projektnyitó rendezvényét a Building PREPAREDness with Collaborative Knowledge Platform, Gamification and Serious Game in Virtual Reality című projekt. Az eseményen 11 ország 15 partnerintézményének projektrésztvevői vettek részt.
Erős Antónia tudományos egészségügyi műsorának második, 2023-as évada azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miként élhetünk tovább, az október 18-án este vetített epizód pedig az öregedésórákat és kutatásukat is szerepelteti. Ebből mutattak jeleneteket az esti Híradóban is.
A 2023. október 17-i adásban a repülési flatter-jelenség megoldásának kutatásáról és módszereiről beszélt a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa.
Csató László, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa október 11-én mutatta be új könyvét a HUN-REN SZTAKI-ban, a kötetről pedig a sajtó is beszámolt.
A tudománnyal és technológiával foglalkozó Novum 2023. október 9-i adásában a HUN-REN SZTAKI 2022-ben megnyílt, és azóta folyamatosan bővülő „A múltból a jövőbe” című hardvertörténeti kiállítás mutatkozott be, Manno Sándor fejlesztőmérnök tálalásában.
Tízféle programmal, köztük drónparádéval, autonóm szárazföldi járművel, interaktív blokklánc-szimulációval, robotokkal, öregedésórákkal, csecsemőmonitorozással, hardvertörténeti kiállítással várta látogatóit a HUN-REN SZTAKI a 2023. szeptember 29-én (pénteken) rendezett Kutatók Éjszakáján.
A HUN-REN SZTAKI és a Fraunhofer Társaság közös cégeként működő EPIC InnoLabs a Forbes magyar kiadásának online oldalán kapott részletes cikket.
A tudománnyal és technológiával foglalkozó online magazin hosszú cikket közölt a háromnapos rendezvény szakmai előadásairól. Az anyagban több keynote-előadó is megszólal.
Kerepesi Csaba, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa az öregedéssel kapcsolatos kutatásainak eredményeiről beszél az adásban.
A SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának vezetője, Dr. Kovács László vetette fel az "ottlap" és "honlap" alternatívákat is. A névválasztásról szavazás döntött. A folyamatról a 24.hu írt részletesen.

A 45 perces adás meghallgatható ide kattintva.

Kerepesi Csaba legfrissebb kutatásairól itt olvashatnak bővebben.

A SZTAKI és a Fraunhofer Társaság közös vállalkozása az újság DigiLean Konferenciával kapcsolatos mellékletében mutatkozik be, Kádár Botond, az EPIC InnoLabs ügyvezetője társaságában.
A független online műsor 8 perces riportot készített a SZTAKI egymást követő, nyilvános rendezvényeiről.
A portál részletes cikket írt a rendezvényről, és saját képeket publikált a SZTAKI „A múltból a jövőbe” kiállításáról.
A közeljövőben fontos változások várhatók a háztartási robotok területén: egy nemzetközi intézeteket összefogó, kutatói elemzés arra jutott, hogy tíz év múlva a háztartási munkák 39 százalékát már gépek fogják elvégezni.
A SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium és az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium, valamint a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. társszervezésében 2023. február 14-15. között rendezték a Vasúttörténeti Parkban a nemzetközi AI & AUT EXPO című rendezvényt. A kétnapos eseményen több országból, több mint 60 előadótól hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Az előadásokat szakmai kiállítás kísérte, a kutatóintézetek, egyetemek demonstrációi mellett a nemzeti laboratóriumok ipari partnerinek megoldásait is megtekinthették az érdeklődők.