A SZTAKI is csatlakozott a Magyar Kiberbiztonsági Klaszterhez

2022. december 8-i ülésén Magyar Kiberbiztonsági Klaszter a SZTAKI felvételéről is döntött. A SZAKI csatlakozását a korábbi tagok egyértelműen támogatták.

A Magyar Kiberbiztonsági Klasztert 2022. március 25-én alapította az Óbudai Egyetem, az ACPM IT Zrt., a Balasys IT Zrt., a White Hat IT Security Kft. és a Falcon GT Consulting Zrt. Az egyetem mellett a Zsámbékon épülő Jövőipari Tudományos és Innovációs Park a klaszter otthona.

A klaszter célja, hogy olyan tudományos-, innovációs tevékenységet és kutatás-fejlesztéseket végezzen, melyek az emberek, vállalatok digitális életének és eszközeinek korszerű és hatékony kibervédelmét szolgálja a digitális térben.

Emellett a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudatosság és ismeretek növelése érdekében a klasztertagok különös figyelmet fordítanak a hazai és nemzetközi szervezetekkel való együttműködésre, a minőségi, gyakorlatias – alap, mester, PhD és felnőtt – képzésre, hogy ez a szakmai társulás magasan kvalifikált hallgatókat delegálhasson a munkaerőpiacra.

A klaszter további célkitűzése, hogy a nemzeti kibervédelmi képesség növelése és a hazai, a nemzetközi vállalati szféra kibervédelmi technológiával történő kiszolgálása révén, meghatározó szerepet töltsön be Európában.