Hírek

A svájci székhelyű IEC (International Electrotechnical Commission) a három nagy nemzetközi szabványosítási szervezet (ISO, IEC és ITU) egyike. Több mint 10 ezer nemzetközi szabvány kötődik hozzá. Az IEC SC45A albizottsághoz a nukleáris létesítmények mérő-, szabályozó- és villamosenergia-rendszerei tartoznak, ezen belül a WGA9-es munkacsoport területe a rendszerek teljesítménye és a külső behatásokkal szembeni robusztussága.
2024. május 21. és 25. között Siófokon és Temesváron tartják az IEEE 18th International Symposium on Applied Computational Intelligence and Informatics (SACI 2024) nemzetközi konferenciát. A SACI 2024 konferencia fókusza az alkalmazott informatikai intelligencia elmélete és gyakorlata.
A HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának munkatársa idén tavasszal is részt vettek a Techtogether egyetemi diákcsoportok versenyeztetésében, 2024. május 7-én és 8-án, a Hungexpón rendezett Ipar Napjai kiállításon.
Folytatódott a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) 2023. őszén indított meetupsorozata.  A rendszeresen, havonta egy alkalommal, délutánonként ismétlődő rendezvény célja, hogy több, rövid előadás után, lehetőséget adjon kötetlen beszélgetés keretében a kérdések megvitatására, networkingre. A meetup kiemelt figyelmet fordít a fiatal kutatókra, hallgatókra.
A téma Kerepesi Csaba mesterséges intelligencia (MI) alapú öregedéskutatásainak mentén az volt, hogy élhetünk-e ezer évig, és ha igen, akarunk-e. A panelen Rab Árpád jövőkutató és Tilesch György MI tanácsadó vettek még részt.
A legendás mikroszámítógép alkotói és rajongói gyűltek össze 2024. május 10-én, hogy előadásokat hallgassanak a Primo létrejöttének körülményeiről, illetve bemutassák saját változataikat a máig népszerű, 8-bites családi számítógépből.
A projektben egy olyan műszercsalád kifejlesztése volt a HUN-REN SZTAKI kutatóinak célja, amely a fototropikus ipari mikroalga tenyésztés automatizálásához szükséges alga-élettani adatok és környezeti paraméterek autonóm mérését, a mérések feldolgozását végzi az algareaktorhoz integráltan, a termelési folyamat ütemezésének megfelelő időzítéssel. A projekt közvetlen célja egy TRL 6 szintű, releváns ipari környezetben demonstrált prototípus kidolgozása volt.  
Csetverikov Dmitrij a HUN-REN SZTAKI korábbi Tudományos Tanácsadója, az ELTE Informatikai Kar Professzor Emeritusa, 2024. április 18-án elhunyt.
A kétnapos workshop témája a körforgásos gazdaság kihívásai, az ember-robot kollaboráció gyakorlata, az adatalapú karbantartás és a fenntartható ipari működés voltak, célja pedig az intézetek közti tudásmegosztás, illetve a jővőbeli kollaborációs lehetőségek keresése, az EPIC Centre of Excellence projekt részeként. A workshopon részt vett Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, valamint az intézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium vezetője, Váncza József.
A SZTAKI támogatja a hazai felsőoktatást: az utóbbi hetekben a BME 189 mechatronikai mérnök hallgatója ismerkedhetett meg a gyártástervezés és -végrehajtás alapjaival az intézet SmartFactory minigyárában.

Az IMEKO World Congressre készült bemutatóban Dr. Viharos Zsolt János, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának főmunkatársa, valamint Hoang Anh Tuan, a labor kutatója mutatják be a többféle mesterséges intelligencia eljárással működő rajzoló robot demonstrációt.

A robot az IMEKO World Congress rendezvényen is megtekinthető lesz. A rendezvényt Hamburgban tartják, 2024. augusztus 26. és 29. között.

A HUN-REN SZTAKI által elnökölt Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) által szervezett és bonyolított SmartMan fesztivál során harminc ipari szervezet nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A 2024. február 26. és március 8. között bonyolított fesztivál folytatását Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelentette be. A rendezvényen felszólalt Prof. Dr. Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, az NTPSZ elnöke is.
A HUN-REN SZTAKI által alapított Kálmán Rudolf-díjat kapott Prof.dr.ir. Paul Van den Hof az Eindhoven University of Technologyn (TU/e) rendezett „Four decades of data-driven modeling in systems and control – achievements and prospects” szimpózium keretében, ahol a záróelőadást tartotta. A szimpóziumon előadást tartott prof. dr. Bokor József, a HUN-REN SZTAKI tudományos igazgatója, és prof. Tóth Roland, a HUN-REN SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa is.
A kiváló minősítésű B-prepared projekt nem veszít lendületéből: az első fontos mérföldkő elérése után a konzorcium tagjai ismét összeültek, hogy összefoglalják az elért eredményeket és belefogjanak a következő fázisba.
Paniti Imre, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium munkatársa és Tóth József, a HEPENIX Kft. üzletfejlesztési igazgatója a Trend-Idők című műsornak beszéltek a projekt hátteréről, szerepéről és fontosságáról.
A HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának munkatársai intenzív workshopon vettek részt Bécsben, ahol a Fraunhofer Austria kutatói mutatták be egy friss eredményüket: PLC adatok segítségével mérik egy gyártó cella változó áramfelvételét.
Németh Balázs, a HUN-REN SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa sikeresen, 100 százalékos eredménnyel védte meg az MTA doktora fokozatra benyújtott tudományos munkáját és annak téziseit.
A Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodást kötött a független kutatóhálózat irányításáért és működtetéséért felelős HUN-REN Központtal, illetve annak Energiatudományi Kutatóközpontjával, Természettudományi Kutatóközpontjával, valamint Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézetével. A partnerek szakmai kutatási tevékenységeik összehangolását, illetve a tudományos eredmények elérése érdekében történő együttműködésük kereteit rögzítették a megállapodásokban. A HUN-REN SZTAKI az autonóm járművek, a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0 területén is együttműködik az SZE-vel.
A kétnapos, 2024. április 11. és 12. között rendezett eseményen számos európai akkumulátor iparban dolgozó cég és projekt kapott lehetőséget a bemutatkozásra, illetve két panelbeszélgetésen vitatták meg a résztvevők az európai akkumulátorgyártás és -ipar kihívásait és stratégiai céljait.
Az intézet sportegyesületének (SZTAKI SE) futó szakosztálya összesen nyolc fővel vonult fel a 2024. április 21-én, a Margitszigeten indult futóversenyen. Hatan egyéni félmaratoni távot futottak (21 km), ketten pedig 10 kilométert. Mindeközben a HUN-REN SZTAKI kutatói is együttműködnek a Semmelweis Egyetem Sportorvostan Tanszékével: tudományos vizsgálat keretében a sport és a biológiai életkor kapcsolatát vizsgálják.