Hírek

A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával indult Smart Manufacturing Festival (SmartMan) megnyitóját az Emerson Automation FCP Kft. gyárában tartották 2024. február 23-án. A rendezvényen beszédet mondott Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, illetve Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, az NTPSZ elnöke.
Az eredmények segíthetnek hatékonyabban előrejelezni az immunterápia mellékhatásait, illetve a terápia hatékonyságát fokozni, amely egyszer talán megoldás lehet a legtöbb ráktípus ellen. A tanulmányban közreműködtek - többek között - a Semmelweis Egyetem, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute; NCI), a Harvard, a Yale és az Oklahoma egyetem kutatói is.
A HUN-REN kutatóintézeteinek átfogó értékelése keretében 2024. február 19–20. között megtörtént a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) tudományos tevékenységének helyszíni áttekintése. Ezzel elkezdődött a hálózat matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (STEM) területen tevékenykedő 7 intézményének, ezen belül összesen 12 intézetének világszinten magasan jegyzett kutatók részvételével zajló helyszíni értékelése, amely március 13-áig tart.
Az Amerikai Onkológiai Társaság (American Society of Clinical Oncology (ASCO) tudományos folyóiratában, a Journal of Clinical Oncology (JCO) Precision Oncology-ban megjelent tanulmányban – melynek első szerzője Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa – kimutatták, hogy a rák-immunterápia során fellépő autoimmun mellékhatások előfordulása összefügg a tumor immun-mikrokörnyezetével, különösen a tumor mutációk során keletkező új antigének illetve a tumorba behatoló CD8+ T-sejtek számával. Az eredmények segíthetnek az immunterápia mellékhatásait-csökkenteni, illetve a terápia hatékonyságát fokozni. A tanulmányban közreműködtek, többek között, a Semmelweis Egyetem, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute; NCI), a Harvard, a Yale és az Oklahoma egyetem kutatói is.
Az Ipar 4.0 Nemzeti Platform Szövetség (NTPSz) szervezésében rendezett programsorozaton a HUN-REN SZTAKI két helyszínnel és összesen háromféle programmal vesz részt. A részvétel ingyenes, regisztrálni a hivatalos oldalon lehet.
Az amerikai egyetem Electrical & Computer Engineering karja által szervezett Control Seminaron tartott előadás a flatter jelenség csillapítását célzó technológiák aktív teszteléséről szólt. Az előadás kapcsán Vanek Bálint megbeszéléseket folytatott a michigani egyetem több kutatójával. Az angol nyelvű előadás visszanézhető.
Hazai példák is alátámasztják, hogy gyártás nélkül nincs innováció. Ha megteremtjük az alapfeltételeket és a megfelelő támogatói környezetet, a K+F utat tör magának. Santo Martin és Kecskés Bálint, a Makronóm Intézet elemzőinek írásának részlete.
A COPROLOGS projekt célja az ipar digitális transzformációja nyomán létrejött új technológiai lehetőségek kihasználása, hogy a termelési és logisztikai hálózatok működése hatékonyabb, ezáltal fenntarthatóbb legyen. A projekt első két évének főbb eredményeit többek közt huszonnégy megjelent és négy beküldött folyóiratcikk, tíz konferencia cikk és további kilenc konferenciaabsztrakt, valamint két megvédett PhD értekezés foglalja össze.
2024. február 5-én adta a Kossuth Rádió Nagyok című műsorának legfrissebb adását, melynek vendége Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója volt.
A DigiLean Egyesület keretében szervezett, egész napos, március 1-i tréningre már várják a jelentkezőket. A képzést az EPIC InnoLabs adattudósai, Bergmann Júlia és Illényi Zsófia tartják.
Lovas Róbert, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese és az Óbudai Egyetem docense januártól kezdhette meg 2 éves megbízatását a digitális kutatási infrastruktúrák között kiemelkedő jelentőségű, 22 országból több mint 300 szervezetet reprezentáló szövetség, az EGI igazgatótanácsában.
Az ICMCE évente megrendezett fóruma a különböző tudományágak kutatóinak és tudósainak, ahol a mechatronika és az irányítástechnika témájával foglalkozó területek élvonalbeli kutatásairól szerezhetnek ismereteket, vitathatják meg ötleteiket, cserélhetnek információkat. A konferencia Nemzetközi Tanácsadó Bizottságának tagja prof. Dr. Bokor József, a HUN-REN SZTAKI tudományos igazgatója, a Program Bizottság társelnöke prof. Dr. Gáspár Péter, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium vezetője, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) szakmai vezetője.
A kutatók ún. rendszer identifikációt végeztek a DJI M600 multikopter MATLAB szimulációs modelljének előállításához. A multikoptert magát az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva, GINOP-2.3.4-15-2020-00009” c. projekt biztosította.
2023. január 23-án dr. Paul Van den Hof, az Eindhoveni Műszaki Egyetem nemzetközileg elismert professzora tartott előadást a HUN-REN SZTAKI-ban a legfrissebb tudományos eredményeiről. Előadásának címe: „Identification in interconnected systems – modelling, structural aspects and MATLAB Toolbox”.
A HUN-REN SZTAKI munkatársai Milánóban vettek részt a BATTwin projekt indító megbeszélésén, 2024. január 17. és január 19. között. A három napos rendezvényen a konzorciumi partnerek a következő lépésekről egyeztettek. A házigazda a Politecnico di Milano egyetem volt. A projektet a CINEA támogatja.
A HUN-REN SZTAKI kutatója, Kerepesi Csaba január 12-én pénteken várta az érdeklődőket a 2024-es Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Kerepesi Csaba a kutatói pályáról, friss kutatásairól, eredményeiről beszélgettek az érdeklődőkkel, és bemutatta azt is, hogyan használható a mesterséges intelligencia az életkor becslésére.
Elsősorban a katonai tevékenységeket a fizikai és kiber dimenzióban befolyásoló eseményekről, illetve befolyásolni képes technológiákról, előremutató technikai megoldásokról, folyamatban lévő fejlesztések eredményeiről számoltak be a 23. Robothadviselés konferencia előadói 2023. november 28-án. A konferencián a HUN-REN SZTAKI kutatói is részt vettek.
Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISZT) 2023. december 12-én megtartott közgyűlése egyhangú szavazással választotta tagjai közé a HUN-REN SZTAKI-t.
Az első Studentek Fóruma 2019. júliusában volt, a hetedik, 2021. februári találkozó óta minden alkalommal külsős előadó is részt vesz a rendezvényen. A tizenötödik, 2023. őszi Fórumon Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Amerikából hazatért kutatója adott elő az öregedéskutatásról.
A 2023. december 15-én tartott ünnepségen Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, Bendzsel Miklós, a Magyar Mérnökakadémia (MMA) elnöke, valamint Bokor József, a HUN-REN SZTAKI tudományos igazgatója, a zsűri elnöke is köszöntőt mondott.