Tudományos hírek

Az Eurosensors Nemzetközi Konferenciát idén 35. alkalommal rendezték meg az olaszországi Lecce-ében, melynek helyszíne jövőre Debrecen lesz. A konferencián a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a HUN-REN Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet (MFA) és az ELTE Informatika Karegyüttműködésében készült posztert  a konferencia legjobbjai közé választották. A díjazott kutatási eredmények az autógumiba épített erőmérő szenzorok járműirányítási alkalmazásaihoz és az intelligens kerekek fejlesztéséhez kapcsolódnak.
2023. szeptember 19-én, kedden sikeres Innovációs Napot tartott a HUN-REN SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL). A szakmai napon a HUN-REN SZTAKI mellett a másik két konzorciumi partner, a Széchenyi Egyetem és a BME kutatói is bemutatták megoldásaikat. Az Innovációs Napon a kutatóhelyek és egyetemek mellett az ipar képviselői is részt vettek.
A döntéselmélet gyakran használt eszköze a páros összehasonlítás. Az így adódó páros összehasonlítás mátrixok egyik legnépszerűbb súlyozási módszere a mátrix domináns jobboldali sajátvektorának használatán alapul. Ez azonban nem feltétlenül egyezik meg az azonos érveléssel kapható (inverz) baloldali sajátvektorral. Csató László, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa számítógépes szimuláció segítségével hasonlította össze e két megközelítést az összehasonlítások mértani közepe által adott súlyozási eljárással.
Az IMEKO tagjai 25 különböző részterület konferenciáin mutatják be tudományos eredményeiket, évről évre. A részterületek (TC-k, Technical Committee-k) maguk döntik el, hogy mikor és hol rendezik meg éves konferenciájukat, kivéve a háromévente megrendezett világkonferenciát.
A HUN-REN SZTAKI 2023. szeptember 29-én (pénteken) tíz programmal várja a Kutatók Éjszakája látogatóit. A látogatók bejárhatják az intézet Innovációs és Demonstrációs Terét, ahol robotokkal, autonóm térképezéssel és navigációval, mesterséges intelligenciával, az öregedéskutatás eredményeivel találkozhatnak. A Kutatók Éjszakája alkalmából a HUN-REN SZTAKI saját hardvertörténeti kiállításán a látogatók exkluzív, hang- és képtárolással, -alkotással kapcsolatos tárlatvezetéseken vehetnek részt.
A mérésüggyel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet ülésén több, mint 40 ország képviseltette magát. 32 vendég személyesen, mindegy 50 fő pedig online vett részt a rendezvényen. Hivatalosan 41 ország az IMEKO tagja a világ minden tájáról, de ezen túl számos személyes tagja van a szervezetnek. Külön érdekesség, hogy a nemzetközi tudományos szervezetet 1958-ban alapították Budapesten.  Ez egyben azt is jelenti, hogy az idei találkozó volt az IMEKO 65. születésnapja. Az alkalmat a vacsorán külön tortával ünnepelték a részvevők.

A többszempontú döntési problémák megoldásának egyik bevált megközelítése a páros összehasonlítások használata, mind a szempontsúlyok meghatározására, mind az alternatívák értékelésére. Az alternatívákat páronként értékelve, fontosságuk arányait egy mátrixba rendezve a feladat a megadott értékekhez jól illeszkedő súlyvektor meghatározására egyszerűsödik.

2023. szeptember 29-én rendezik az idei Kutatók Éjszakáját, amin a HUN-REN SZTAKI is képviselteti magát. Két épületben, összesen tíz programmal várjuk az érdeklődőket. Szó lesz a hatékonyabb repülésről, a biológiai öregedés meghatározásáról, megismerkedhetünk a kollaboratív robotokkal, illetve láthatunk önvezető szárazföldi járművet is.
Bozóki Sándor, a HUN-REN SZTAKI Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa szeptember 5-én, Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át az elismerést.
A HUN-REN SZTAKI és a Fraunhofer Társaság közös cégeként működő EPIC InnoLabs a Forbes magyar kiadásának online oldalán kapott részletes cikket.
Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa régóta foglalkozik öregedésórák alkalmazásával – ezeket a biológiai életkort meghatározni képes mesterséges intelligencia alapú eszközöket hívta segítségül a „Multi-omic rejuvenation and lifespan extension on exposure to youthful circulation” című tanulmány adatainak elemzéséhez is.
A Magyar Machine Learning Találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy külföldi intézményekben dolgozó magyar machine learning kutató találkozzanak egymással és az itthoniakkal, a fiatalabb generációval, Ph.D-hallgatókkal. A 3 napos informális nyári találkozó során 17 nemzetközileg elismert kutató tartott előadást, a hazai fiatalok pedig 35 posztereken mutatták be kutatásaikat, sok kötetlen közös programmal. Az előadók közül ketten a Cambridge-i egyetem, ketten a Carnegie Mellon egyetem professzorai, a további előadók többek között a Google-tól, a Deepmindtól, Huawei-től, Harvard Egyetemről, ETH Zürichből érkeztek.
A tudománnyal és technológiával foglalkozó online magazin hosszú cikket közölt a háromnapos rendezvény szakmai előadásairól. Az anyagban több keynote-előadó is megszólal.
2023. augusztus 31. és szeptember 1. között zajlott a HUN-REN SZTAKI-ban az International Academy of Engineering and Technology (AET) nemzetközi mérnökakadémia 2023-as szimpóziuma. A rendezvényen nemzetközi szakemberek tartottak előadásokat, a SZTAKI Innovációs és Demonstrációs terében pedig a poszterszekció rendezték. A háromnapos programban a HUN-REN SZTAKI mint társszervező és vendéglátó vett részt.
A Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatával tüntették ki 2023. augusztus 20-án Dr. Erdős Ferenc Gábort, aki matematikus mérnök, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI kutatólaborjának vezetőhelyettese, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Gyártástudomány és -technológia Tanszékének egyetemi docense.
2023. augusztus 30. és szeptember 1. között rendezik a SZTAKI-ban az International Academy of Engineering and Technology (AET) nemzetközi mérnökakadémia éves szimpóziumát. Az AETS2023 (The 5th AET International Symposium of ACSM and Digital Manufacturing) című rendezvény az atomi méretű precíziós gyártásra és a hozzá kapcsolódó mérnöki eljárásokra fókuszál, a résztvevők pedig világszinten meghatározó eredményeket felmutató kutatómérnököktől hallgathatnak előadásokat.
Egy európai kutatócsoportnak sikerült leküzdenie az aeroelaszticitás egyik fontos kihívását – a légijármű-szerkezetekben a flatter jelenségének elnyomását egy aktív vezérlőrendszer segítségével. Ezt a bravúrt egy speciálisan felépített pilóta nélküli légi jármű (UAV) segítségével végrehajtott repülési kampányban mutatták be.
A SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) szervezésében idén először rendezték meg a Magyar Machine Learning Találkozót a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.
Az intézet két laborjának kutatói is részt vettek az International Federation of Automatic Control (IFAC) 22. világkongresszusán, amit 2023. július 9. és 14. között rendeztek Jokohamában.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó szakmai fórumára érkező dél-koreai Chung-Ang Egyetemi delegáció július 18-án meglátogatta a SZTAKI Innovációs és Demonstrációs Terét, ahol a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) munkatársai bemutatták eredményeiket.