Tudományos hírek

A magyar Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) mintájára idén másodszor rendezték meg a nemzetközi Student Scientific Competition versenyt, ahol az EELISA szövetség partneregyetemeinek diákjai mérhették össze tudásukat és mutathatták be kutatási projektjeiket.
Budai Csanád és Széles Tamás, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium fejlesztői Jokohamában versenyeztek a tizenötödik F1TENTH Autonomous Grand Prix-n, amit a 2024. május 13. és 17. között rendezett, 2024 IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA 2024) konferencia keretében tartottak.
2024. június 10-én 100 százalékos eredménnyel védte meg PhD-disszertációját Szádoczki Zsombor, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium, Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport kutatója.
A Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos munkatársa kapta a Magyar Operációkutatási Társaság kitüntetését a páros munkák ütemezésének területén elért approximációs eredményeiért.
Csató László (Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport), a Kerepesi Csaba (Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratórium) és Weiss Béla (Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium) is nyertek a Magyar Tudomány Akadémia idei ösztöndíj-pályázatán.
A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium és a HUN-REN SZTAKI több laboratóriuma bemutatót tartott az Ökológiai Kutatóközpont Kert a Köbön – Mégsem jön a Terminátor? – emberi értelemmel a mesterséges intelligenciáról rendezvényén a Vácrátóti Botanikus Kertben.
2024. június 6-án az Országházban és a Bálnában a tizenegyedik Infoparlament rendezvényt az Infótér Egyesület. Az egész napos program során a mesterséges intelligencia, a gazdasági versenyképesség növelése, valamint az innovatív technológiák alkalmazása voltak az előadások és a kiállítók fókuszában. A rendezvényen az MI EDIH projekt részeként a HUN-REN SZTAKI is kiállított.
Az adatalapú modellezés fiatal európai szakértői találkoztak 2024. május 23-24-én a HUN-REN SZTAKI-ban, hogy megvitassák a rendszer identifikáció és a gépi tanulás terén jelenleg uralkodó tudományos trendeket. Az évente megrendezett workshopot amelynek célja, hogy a résztvevők megvitassák az adat-alapú modell tanulás terén elért legújabb kutatási eredményeiket idén Prof. dr. Tóth Roland szervezte meg.
A konferencián a HUN-REN SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium kutatói, és a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium is részt vettek.
A svájci székhelyű IEC (International Electrotechnical Commission) a három nagy nemzetközi szabványosítási szervezet (ISO, IEC és ITU) egyike. Több mint 10 ezer nemzetközi szabvány kötődik hozzá. Az IEC SC45A albizottsághoz a nukleáris létesítmények mérő-, szabályozó- és villamosenergia-rendszerei tartoznak, ezen belül a WGA9-es munkacsoport területe a rendszerek teljesítménye és a külső behatásokkal szembeni robusztussága.
2024. május 21. és 25. között Siófokon és Temesváron tartják az IEEE 18th International Symposium on Applied Computational Intelligence and Informatics (SACI 2024) nemzetközi konferenciát. A SACI 2024 konferencia fókusza az alkalmazott informatikai intelligencia elmélete és gyakorlata.
Folytatódott a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) 2023. őszén indított meetupsorozata.  A rendszeresen, havonta egy alkalommal, délutánonként ismétlődő rendezvény célja, hogy több, rövid előadás után, lehetőséget adjon kötetlen beszélgetés keretében a kérdések megvitatására, networkingre. A meetup kiemelt figyelmet fordít a fiatal kutatókra, hallgatókra.
A téma Kerepesi Csaba mesterséges intelligencia (MI) alapú öregedéskutatásainak mentén az volt, hogy élhetünk-e ezer évig, és ha igen, akarunk-e. A panelen Rab Árpád jövőkutató és Tilesch György MI tanácsadó vettek még részt.
A legendás mikroszámítógép alkotói és rajongói gyűltek össze 2024. május 10-én, hogy előadásokat hallgassanak a Primo létrejöttének körülményeiről, illetve bemutassák saját változataikat a máig népszerű, 8-bites családi számítógépből.
A projektben egy olyan műszercsalád kifejlesztése volt a HUN-REN SZTAKI kutatóinak célja, amely a fototropikus ipari mikroalga tenyésztés automatizálásához szükséges alga-élettani adatok és környezeti paraméterek autonóm mérését, a mérések feldolgozását végzi az algareaktorhoz integráltan, a termelési folyamat ütemezésének megfelelő időzítéssel. A projekt közvetlen célja egy TRL 6 szintű, releváns ipari környezetben demonstrált prototípus kidolgozása volt.  
Csetverikov Dmitrij a HUN-REN SZTAKI korábbi Tudományos Tanácsadója, az ELTE Informatikai Kar Professzor Emeritusa, 2024. április 18-án elhunyt.
A kétnapos workshop témája a körforgásos gazdaság kihívásai, az ember-robot kollaboráció gyakorlata, az adatalapú karbantartás és a fenntartható ipari működés voltak, célja pedig az intézetek közti tudásmegosztás, illetve a jővőbeli kollaborációs lehetőségek keresése, az EPIC Centre of Excellence projekt részeként. A workshopon részt vett Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, valamint az intézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium vezetője, Váncza József.
A SZTAKI támogatja a hazai felsőoktatást: az utóbbi hetekben a BME 189 mechatronikai mérnök hallgatója ismerkedhetett meg a gyártástervezés és -végrehajtás alapjaival az intézet SmartFactory minigyárában.

Az IMEKO World Congressre készült bemutatóban Dr. Viharos Zsolt János, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának főmunkatársa, valamint Hoang Anh Tuan, a labor kutatója mutatják be a többféle mesterséges intelligencia eljárással működő rajzoló robot demonstrációt.

A robot az IMEKO World Congress rendezvényen is megtekinthető lesz. A rendezvényt Hamburgban tartják, 2024. augusztus 26. és 29. között.

A HUN-REN SZTAKI által elnökölt Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) által szervezett és bonyolított SmartMan fesztivál során harminc ipari szervezet nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A 2024. február 26. és március 8. között bonyolított fesztivál folytatását Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelentette be. A rendezvényen felszólalt Prof. Dr. Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, az NTPSZ elnöke is.