Szerepvállalásunk

Az informatikai területek egyik nagy kihívása, hogy az üzleti és elméleti eredmények között nincs megfelelő párbeszéd, együttműködés és megértés.

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Magyarország legmagasabb szintű és legmodernebb informatikai intézményeként innovatív hidat képez az akadémiai kutatás és az ipar elvárásai között. A műszaki tudományok művelésével, támogatásával, képviseletével és eredményeinek terjesztésével foglalkozó kutatóintézet nemcsak a hazai IT-kutatások irányadásában és szervezésében vesz részt, hanem a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítésében is.

Támogatjuk a két- és többoldalú kapcsolatokon alapuló, a partnerek kölcsönös érdekeit szolgáló kooperációt, elkötelezettek vagyunk az emberiség jövőjének nagy kihívásairól - köztük az energia, víz, klímaváltozás, internetbiztonság és az egészségügy – informatikai és globális aspektusairól folytatott tudományos párbeszéd iránt. Nemcsak belföldi kommunikációnkban, de egyéb nemzetközi kapcsolatainkban és publikációinkban is szeretnénk érvényt szerezni a tudomány társadalmi aspektusainak.

Az intézet tevékenységi filozófiája azon alapszik, hogy az alapkutatásra szakosodott, azt magas színvonalon végző részlegek biztosítják a SZTAKI "goodwill-jét": olyan hasznosítható eredményeket és problémamegoldó környezetet kínálunk, amely jelentős versenyelőnyt biztosít az egyes termékekre, alkalmazási területekre szakosodott cégekkel szemben a rendszertervezés, szaktanácsadás területén. Fejlesztéseinkben nemcsak a tudományos tényeken alapuló politikai döntéshozatal szükségességét, de a számítástechnikai és automatizálási kutatás etikai, társadalmi, kulturális és környezeti szempontjait is szem előtt tartjuk. A SZTAKI egyaránt elősegíti a tudományos közélet tisztaságát, őrködik a szellemi munka és alkotás, a tudomány értékeinek elismerése felett, miközben támogatja a fiatal kutatók tudományos tevékenységét is.

Középtávú stratégiai terv az intézet 2016-tól 2019-ig tartó négyéves időszakára

 

sgsb