Társadalmi felelősségvállalás

Intézetünk felismerte: nem elég kiemelkedő kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatni, meg kell találni azt az utat, ami a humán értékek felismeréséhez és gondozásához vezet! Társadalmi szerepvállalásunkat ugyanazzal a fegyelemmel, stratégiával és felelősségvállalással kezeljük, mint Kutatóintézetünk számítástechnikai és automatizálási területeit. Patinás múltunkra és munkatársaink elkötelezettségére építve, online- és külső szolgáltatásaink segítségével olyan fenntartható informatikai megoldásokat hozunk létre, melyek műszaki és intellektuális erőforrásainkat ipari partnereink, alkalmazottaink és társadalmi közösségek szolgálatába állítják.

A SZTAKI 50 éves sikeres működése során kialakította vállalati felelősségvállalásának alapelveit, s a saját maga teremtette lehetőségek kihasználásával, a jövőben is tervezett módon kíván részt venni azon tevékenységek támogatásában, amelyek tükrözik értékrendjét. Az intézet a környezettudatos magatartás kapcsán nagyon fontosnak tartja a jó gyakorlatok bemutatását, a példamutatást, a közösség építését. Alaptevékenysége jelentős mértékben járul hozzá a környezeti terhelés csökkentéséhez és az orvostudomány, környezetvédelem, telekommunikáció globális méretű problémáinak ellensúlyozásához. Termékeink, szolgáltatásaink, magas színvonalú műszaki - technológiai megoldásaink számszerűsíthető módon hoznak komoly pénzügyi és környezeti megtakarítást ipari partnereink és a magyar állampolgárok számára. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk a múltbeli értékek megőrzéséhez és a jövőbeli értékek innovatív megteremtéséhez.

Az intézet társadalmi felelősségvállalását és kommunikációját korszerű csatornák, transzparencia, társadalmi felelősségvállalás, illetve a kutatói és marketing szemlélet dinamikus összeegyeztetése jellemzi. 2015-ben körülbelül 50 kiadott sajtóközleménnyel és csaknem 200 médiamegjelenéssel a korábbi éveket is sikerült felülmúlni külső kommunikációban: a SZTAKI az online média mellett tovább erősítette televíziós és rádiós kapcsolatait. A partnerek hírfolyamai mellett számos eredményük jelent meg a legnagyobb szakmai portálokon, szakújságok hasábjain, de szakértőik több ízben nyilatkoztak a fontosabb médiákban is. Az intézet naponta frissülő tartalommal volt jelen a közösségi médiában (Facebook, LinkedIn), de a videómegosztókon is (YouTube, Videotorium) magas a látogatottsága.

Néhány jellemző, szélesebb közönségnek szánt 2015-ös eredmény és esemény:

  • Legfontosabb innovációikat a Magyar Tudomány Ünnepén, számos tudománynépszerűsítő rendezvényen, valamint a Kutatók Éjszakáján is bemutattuk, ahol 5 részlegünk, 6 helyszínen, 25 fős stábbal, 7 programmal 250 fős vendégseregnek tette láthatóvá a kulturális örökségvédelemmel, a vezető nélküli légi járművekkel, az okos gyárral, a 3D-technológiával, a digitális holografikus mikroszkóppal és a lézerszkennerrel kapcsolatos leglátványosabb érdekességeinket.
  • A GUIDE@HAND nevű újgenerációs mobil alkalmazáscsalád széleskörű terjesztése. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredményeként az intézet immáron több mint félszáz, az alkalmazásboltokból túlnyomórészt ingyen letölthető mobilalkalmazással rendelkezik, többek között a kulturális örökség védelme, a turizmus, a kulturális és tudományos rendezvények területén. Példaként a Magyar Hidrológiai Társaságot, az Esztergomi Vármúzeumot, a busójárást vagy a bolgár ikonográfiai gyűjteményt bemutató alkalmazások említhetők meg.
  • A MOL Bubi adatelemző verseny az Európai Mobilitási Hét keretében, a BKK és a SZTAKI Big Data – Lendület kutatócsoportja szervezésében jött létre. A verseny során matematikus, fizikus, informatikus, közgazdász hallgatókat vagy volt hallgatókat, érdeklődőket vontak be az adatok elemzésébe. A hatalmas érdeklődés mellett zajló versenyre több mint 60 csapat regisztrált és a három feladatra együttesen közel 30 csapattól érkezett megoldás.
  • Kiállítóként és előadóként is részt vettünk a tokiói Science Agora rendezvényen, ahol a robotos lézerhegesztéshez kapcsolódó eredményeinket mutattuk be. A Science Agora évente megrendezett tudományos-ismeretterjesztő kiállítás, kb. 10.000 látogatóval.
  • A Fény Éve jegyében Tokióban rendezett Akari Park kiállításon (kb. 100.000 látogató) került bemutatásra (a GE Hungary által képviselve) a közreműködésükkel fejlesztett E+grid intelligens energia-pozitív közvilágítási rendszer.
  •  A hatodik IEEE Nemzetközi CogInfoCom konferencia külön kiadványát az intézet szerkesztette a J. Multimodal User Interfaces folyóiratban Special Issue: multimodal biases in CogInfoCom networks címmel.


csr