Innovációs hírek

Az eLearning Osztály által létrehozott egyedi fejlesztésnek köszönhetően a ConfTool rendszerrel olyan integrált és naprakész megoldás valósult meg, amely a részletes információk közvetlen okostelefonos elérhetőségét tette lehetővé, további hasznos szolgáltatásokkal kiegészítve: kedvencek lista, eseményemlékeztető, interaktív térkép.
A MELASZ, az Internet Szolgáltatók Tanácsa és a HunCERT 2024-ben is megrendezte az immár hagyományosnak mondható Magyar Elektronikus Aláírás Napja című rendezvényt, ezúttal hibrid formában.  
A HUN-REN SZTAKI az AI EDIH projekt keretében 2024. július 17-én rendezte meg kimondottan kkv-fókuszú meetupját, amin sikeres vállalkozások beszéltek a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról. A rendezvény közel telt házzal zajlott az intézet 2022-ben átadott Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT).
Az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium (InfoLab) keretében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai együttműködve a HUN-REN SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály kutatóival és az Ukatemi Technologies Zrt.munkatársaival az Internet Survey Hungary (ISH) projekt keretében időszakosan a magyarországi interneten elérhető sérülékenységgel rendelkező végponti eszközöket keres és ebből különböző kutatási eredményeket és következtetéseket próbál levonni a hazai kiberbiztonsági helyzetre vonatkozóan.
Több olyan mérkőzés ismert a labdarúgás történetéből, amikor annak végeredménye mindkét pályára lépő csapat számára megfelelő volt egy harmadik csapat kárára. Az ilyen események minden esetben súlyos veszélyt jelentenek, hiszen lehetetlen bizonyítani, hogy a két csapat tisztességesen játszott és mindent megtett a győzelemért.
Lassan a csapból is AI folyik, és szakértők százai harsogják, hogy a mesterséges intelligencia és a digitalizáció használata nélkül a magyar vállalkozások rövid távon elvesztik versenyképességüket. Arról azonban kevés szó esik, hogy mégis miként használhatják a kkv-k az AI-t. A HUN-REN SZTAKI és az AI EDIH Hungary közös szervezésű meetupján vállalati szakemberek mutatnak be gyakorlati példákat, adattudománytól az AI-on át az infrastruktúra-fejlesztésig.
A 2024. június 19-én megtartotta nyári Szakmai Napját a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB). Az idei Szakmai Napot a MILAB az NJSZT - KEPAF (Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társasága) közreműködésével rendezte meg. Az egész napos program során délelőtt állami köszöntő hangzott el és ipari szereplők tartottak előadást, délután az NJSZT KEPAF szekció következett.
A HUN REN SZTAKI munkatársai 2024. május 30-31-én részt vettek a második személyes megbeszélésen a [CINEA] által támogatott [BATTwin] projekt kapcsán. A megbeszélésen szóba került a HUN-REN SZTAKI által vezetett munkacsomag tervezése, melynek 24 hónapos időablaka júniussal kezdődik.
2024. június 13-án, a BME Q épületében tartották az MI-EDIH Workshopot, amely során reggeltől kora délutánig hallgathattak előadásokat az érdeklődők, illetve találkozhattak a projekt résztvevőivel is. A HUN-REN SZTAKI munkatársai kiállítóként vettek részt az eseményen.
A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), az INTEGRITY Kft., a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) közös szervezésében 2024. június végén ismét megrendezésre kerül az eSignDay, a Magyar Elektronikus Aláírás Napja, melyet idén kiegészít (megelőz) a HUN-REN SZTAKI FraudPrevent konferenciája.
Budai Csanád és Széles Tamás, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium fejlesztői Jokohamában versenyeztek a tizenötödik F1TENTH Autonomous Grand Prix-n, amit a 2024. május 13. és 17. között rendezett, 2024 IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA 2024) konferencia keretében tartottak. Az eseményen végig videóztak, anyagaikból pedig rövidfilm készült.
Budai Csanád és Széles Tamás, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium fejlesztői Jokohamában versenyeztek a tizenötödik F1TENTH Autonomous Grand Prix-n, amit a 2024. május 13. és 17. között rendezett, 2024 IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA 2024) konferencia keretében tartottak.

A 2026-os labdarúgó-világbajnokság lesz az első torna, ahol a korábbi 32 helyett már 48 nemzeti válogatott játszhat. Ez a bővítés ismét a figyelem középpontjába helyezte az elérhető helyek kontinensek közötti elosztását. Mivel a selejtezőket a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hat konföderációja önállóan rendezi, a csapatok többsége anélkül jut ki a világbajnokságra, hogy játszana más földrajzi zónában elhelyezkedő országokkal. Ezért kulcsfontosságú a kvótaelosztás igazságosságának biztosítása.

2024. június 6-án rendezte az Országházban és a Bálnában a tizenegyedik Infoparlament rendezvényt az Infótér Egyesület. Az egész napos program során a mesterséges intelligencia, a gazdasági versenyképesség növelése, valamint az innovatív technológiák alkalmazása voltak az előadások és a kiállítók fókuszában. A rendezvényen az MI EDIH projekt részeként a HUN-REN SZTAKI is kiállított.
A legendás mikroszámítógép alkotói és rajongói gyűltek össze 2024. május 10-én, hogy előadásokat hallgassanak a Primo létrejöttének körülményeiről, illetve bemutassák saját változataikat a máig népszerű, 8-bites családi számítógépből.
A projektben egy olyan műszercsalád kifejlesztése volt a HUN-REN SZTAKI kutatóinak célja, amely a fototropikus ipari mikroalga tenyésztés automatizálásához szükséges alga-élettani adatok és környezeti paraméterek autonóm mérését, a mérések feldolgozását végzi az algareaktorhoz integráltan, a termelési folyamat ütemezésének megfelelő időzítéssel. A projekt közvetlen célja egy TRL 6 szintű, releváns ipari környezetben demonstrált prototípus kidolgozása volt.  
A kétnapos workshop témája a körforgásos gazdaság kihívásai, az ember-robot kollaboráció gyakorlata, az adatalapú karbantartás és a fenntartható ipari működés voltak, célja pedig az intézetek közti tudásmegosztás, illetve a jővőbeli kollaborációs lehetőségek keresése, az EPIC Centre of Excellence projekt részeként. A workshopon részt vett Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, valamint az intézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium vezetője, Váncza József.
A SZTAKI támogatja a hazai felsőoktatást: az utóbbi hetekben a BME 189 mechatronikai mérnök hallgatója ismerkedhetett meg a gyártástervezés és -végrehajtás alapjaival az intézet SmartFactory minigyárában.

Az IMEKO World Congressre készült bemutatóban Dr. Viharos Zsolt János, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának főmunkatársa, valamint Hoang Anh Tuan, a labor kutatója mutatják be a többféle mesterséges intelligencia eljárással működő rajzoló robot demonstrációt.

A robot az IMEKO World Congress rendezvényen is megtekinthető lesz. A rendezvényt Hamburgban tartják, 2024. augusztus 26. és 29. között.

A HUN-REN SZTAKI által elnökölt Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) által szervezett és bonyolított SmartMan fesztivál során harminc ipari szervezet nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A 2024. február 26. és március 8. között bonyolított fesztivál folytatását Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelentette be. A rendezvényen felszólalt Prof. Dr. Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója, az NTPSZ elnöke is.