Intézetünk szerepvállalásával alakult meg a magyarországi 5G koalíció

46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte ki célul. Az alapító okiratot június 19-én írták alá az érintettek; a SZTAKI részéről Monostori László igazgató, az MTA képviseletében pedig Bokor József, intézetünk tudományos igazgatója, az Akadémia természettudományi alelnöke.

A digitális átalakulás következő szakaszában meghatározóak lesznek az 5G mobilfejlesztések. Az ipar mélyreható digitális átalakulását eredményező változásoknak a világ harmadik legjobb 4G hálózatával rendelkező Magyarország is aktív szereplőjévé válhat, ha kezdeményező szerepet játszik az 5G mobilfejlesztések terén. E cél érdekében alakult a kutatói szféra, a kormányzat, valamint ipari szereplők részvételével az a „koalíció”, amelynek az MTA és intézetünk is tagja.

A gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi hazánk számára is, hogy egy-egy jól megválasztott területen ugrásszerű fejlődést elérve az élvonalba kerüljön. A még csak kísérleti környezetben tesztelt 5G mobil-adatátviteli technológiával kapcsolatos fejlesztések ilyen lehetőséget jelentenek Magyarország számára. Az 5G áttörést hoz a hálózatba kapcsolt eszközök működésében, így átalakítja a gazdasági ágazatokat az ipartól a mezőgazdaságon át az egészségügyig, és meghatározó lesz a szerepe az autonóm és összekapcsolt járművek biztonságos közlekedésében.

Az 5G fejlesztésekben vállalt kezdeményezés regionális szintűvé való szélesítésével Magyarország aktív részesévé válhat az Európa jövőjét meghatározó újraiparosításnak és az ipar mélyreható digitális átalakulását eredményező változásoknak is.

Hazánk a digitális innovációk élvonalában jár, a világ harmadik legjobb 4G mobilhálózatával rendelkezik, így jó helyzetben vagyunk, hogy a mobiltávközlés terén megszerzett pozíciónkat versenyelőnyre váltsuk a digitális átalakulás következő szakaszában meghatározó 5G mobilfejlesztések terén vállalt kezdeményező szerepünkkel.

Mindezekre figyelemmel alakult meg június 19-én a kormányzat, a kutatói szféra, az infokommunikációs technológiák (IKT) szektor, az autóipar és az Irinyi Tervben érintett további ágazatok bevonásával a „Magyarországi 5G Koalíció (5GK)”. A csoport célja egyebek mellett 5G tesztkörnyezet kialakításának előkészítése, szabályozási háttér létrehozása, valamint magyarországi 5G stratégia kidolgozása.

Az 5GK-hoz az alapítói nyilatkozat aláírásával csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia is. Az ünnepélyes ceremónián az MTA-t Bokor József akadémikus, természettudományi alelnök, valamint intézeti szinten az MTA SZTAKI-t Monostori László igazgató képviselte.