Ismeretterjesztő hírek

A MELASZ, az Internet Szolgáltatók Tanácsa és a HunCERT 2024-ben is megrendezte az immár hagyományosnak mondható Magyar Elektronikus Aláírás Napja című rendezvényt, ezúttal hibrid formában.  
A HUN-REN SZTAKI eLearning Osztálya 2024. július 3-5. között Szolnokon kiállítóként és előadóként vett részt a Magyar Hidrológiai Társaság XLI. Országos Vándorgyűlésén.
A HUN-REN SZTAKI az AI EDIH projekt keretében 2024. július 17-én rendezte meg kimondottan kkv-fókuszú meetupját, amin sikeres vállalkozások beszéltek a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról. A rendezvény közel telt házzal zajlott az intézet 2022-ben átadott Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT).
Az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium (InfoLab) keretében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai együttműködve a HUN-REN SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály kutatóival és az Ukatemi Technologies Zrt.munkatársaival az Internet Survey Hungary (ISH) projekt keretében időszakosan a magyarországi interneten elérhető sérülékenységgel rendelkező végponti eszközöket keres és ebből különböző kutatási eredményeket és következtetéseket próbál levonni a hazai kiberbiztonsági helyzetre vonatkozóan.
Több olyan mérkőzés ismert a labdarúgás történetéből, amikor annak végeredménye mindkét pályára lépő csapat számára megfelelő volt egy harmadik csapat kárára. Az ilyen események minden esetben súlyos veszélyt jelentenek, hiszen lehetetlen bizonyítani, hogy a két csapat tisztességesen játszott és mindent megtett a győzelemért.
Lassan a csapból is AI folyik, és szakértők százai harsogják, hogy a mesterséges intelligencia és a digitalizáció használata nélkül a magyar vállalkozások rövid távon elvesztik versenyképességüket. Arról azonban kevés szó esik, hogy mégis miként használhatják a kkv-k az AI-t. A HUN-REN SZTAKI és az AI EDIH Hungary közös szervezésű meetupján vállalati szakemberek mutatnak be gyakorlati példákat, adattudománytól az AI-on át az infrastruktúra-fejlesztésig.
Az EPIC InnoLabs a HUN-REN SZTAKI és a Fraunhofer Társaság közös cége. Az interjúban szóba kerül, mit is csinál egy szimulációs mérnök, miért fontos a szimuláció, mi történik az EPIC InnoLabs témába vágó projektjeiben, és hogy a külvilág mit szól egy ennyire specifikus szakterülethez.
Viharos Zsolt János, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa a saját kutatócsoportja és partnerei közreműködésével szervezi a rendszeresen megrendezett Studentek Fóruma eseményeket. A cél, hogy témába vágó érdekességek mentén szerveződjön a program – a legutóbbi, 16. fórumon a Bosch Rexroth CU.BE bejárására volt lehetőség.
2024. június 13-án, a BME Q épületében tartották az MI-EDIH Workshopot, amely során reggeltől kora délutánig hallgathattak előadásokat az érdeklődők, illetve találkozhattak a projekt résztvevőivel is. A HUN-REN SZTAKI munkatársai kiállítóként vettek részt az eseményen.
2024. június 11-én a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársai látogattak el a HUN-REN SZTAKI-ba. Az intézet dolgozói betekintést kaptattak az alapítvány munkájába és kipróbálhatták, milyen is a közlekedés egy vakvezető kutyával.
Az intézet immár második alkalommal kínált programot az országos kulturális fesztivál részeként: Kovács József és Haidegger Géza fejlesztőmérnökök adtak elő a hardvertörténeti kiállításon a GD 80-as kijelző fontosságáról és Roska Tamás munkásságáról, hagyatékáról.
A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), az INTEGRITY Kft., a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) közös szervezésében 2024. június végén ismét megrendezésre kerül az eSignDay, a Magyar Elektronikus Aláírás Napja, melyet idén kiegészít (megelőz) a HUN-REN SZTAKI FraudPrevent konferenciája.
2024. június 22-én (szombaton) 14:00 és 17:20 között idén is megnyitja kapuit a HUN-REN SZTAKI, hogy a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretén belül bemutassa az intézet hatvan évének válogatott hardverfejlesztéseit, kiemelt fókusszal Roska Tamás hagyatékára, a „bionikus szemre”.
Budai Csanád és Széles Tamás, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium fejlesztői Jokohamában versenyeztek a tizenötödik F1TENTH Autonomous Grand Prix-n, amit a 2024. május 13. és 17. között rendezett, 2024 IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA 2024) konferencia keretében tartottak. Az eseményen végig videóztak, anyagaikból pedig rövidfilm készült.
A magyar Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) mintájára idén másodszor rendezték meg a nemzetközi Student Scientific Competition versenyt, ahol az EELISA szövetség partneregyetemeinek diákjai mérhették össze tudásukat és mutathatták be kutatási projektjeiket.
Budai Csanád és Széles Tamás, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium fejlesztői Jokohamában versenyeztek a tizenötödik F1TENTH Autonomous Grand Prix-n, amit a 2024. május 13. és 17. között rendezett, 2024 IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA 2024) konferencia keretében tartottak.

A 2026-os labdarúgó-világbajnokság lesz az első torna, ahol a korábbi 32 helyett már 48 nemzeti válogatott játszhat. Ez a bővítés ismét a figyelem középpontjába helyezte az elérhető helyek kontinensek közötti elosztását. Mivel a selejtezőket a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hat konföderációja önállóan rendezi, a csapatok többsége anélkül jut ki a világbajnokságra, hogy játszana más földrajzi zónában elhelyezkedő országokkal. Ezért kulcsfontosságú a kvótaelosztás igazságosságának biztosítása.

Az intézet munkatársai és szeretteik művészeti alkotásait felvonultató tárlat az első ilyen kiállítás volt a HUN-REN SZTAKI-ban. A munkák most virtuális felületen is böngészhetők.
A Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos munkatársa kapta a Magyar Operációkutatási Társaság kitüntetését a páros munkák ütemezésének területén elért approximációs eredményeiért.
Csató László (Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport), a Kerepesi Csaba (Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratórium) és Weiss Béla (Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium) is nyertek a Magyar Tudomány Akadémia idei ösztöndíj-pályázatán.