Hírek

A HUN-REN SZTAKI az AI EDIH projekt keretében 2024. július 17-én rendezte meg kimondottan kkv-fókuszú meetupját, amin sikeres vállalkozások beszéltek a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról. A rendezvény közel telt házzal zajlott az intézet 2022-ben átadott Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT).
A „Kanyarban az örök élet, az öregedéskutatás óriási léptékű felfedezéseket tett” című cikkből kiderül, mivel foglalkozik Kerepesi Csaba, hol tart most az öregedéskutatás, és mi minden érhető el a mesterséges intelligencia alkalmazásával.
2024. június 13-án, a BME Q épületében tartották az MI-EDIH Workshopot, amely során reggeltől kora délutánig hallgathattak előadásokat az érdeklődők, illetve találkozhattak a projekt résztvevőivel is. A HUN-REN SZTAKI munkatársai kiállítóként vettek részt az eseményen.
Folytatódott a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) 2023. őszén indított meetupsorozata.  A rendszeresen, havonta egy alkalommal, délutánonként ismétlődő rendezvény célja, hogy több, rövid előadás után, lehetőséget adjon kötetlen beszélgetés keretében a kérdések megvitatására, networkingre. A meetup kiemelt figyelmet fordít a fiatal kutatókra, hallgatókra.
A téma Kerepesi Csaba mesterséges intelligencia (MI) alapú öregedéskutatásainak mentén az volt, hogy élhetünk-e ezer évig, és ha igen, akarunk-e. A panelen Rab Árpád jövőkutató és Tilesch György MI tanácsadó vettek még részt.
Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratóriumának kutatója a Tilos Rádió 3. utas című műsorában beszélt friss kutatási eredményeiről: a bélflóránk elárulhatja, hogy milyen gyorsan öregszünk, vagy épp meghatározhatja az edzettségünk szintjét.
A magazin szervezésében tartott rendezvényen a hazai IT szféra több jelentős szereplője is képviseltette magát. A HUN-REN SZTAKI és az intézet által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) az AI EDIH projekt keretében állított ki a helyszínen.
Az intézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriuma (EMI), illetve a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzet Laboratórium (MILAB) munkatársai is kiállítottak a Várkert Bazárban tartott, 2024. március 26-i, egésznapos rendezvényen.
Kerepesi Csaba fiatal kutatóként képviselte a HUN-REN-t és a SZTAKI-t a BME TTK szakmai napon, 2024. február 27-én. A workshopon számos érdeklődő hallgatónak beszélt a kutatópálya szépségeiről, izgalmas kutatási témákról és álláslehetőségekről. Bemutatta a kutatócsoportja által fejlesztett fotó-életkor becslő applikációt, amely nagy népszerűségnek örvendett.
2024. február 27-én jelent meg az Aging Cell szakfolyóirat “Alterations of the gut microbiome are associated with epigenetic age acceleration and physical fitness” című cikke, aminek első szerzői helyén Kerepesi Csaba és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kutatója, Torma Ferenc osztoznak. A cikk konklúziója szerint az emberi mikrobiom állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával.
Az eredmények segíthetnek hatékonyabban előrejelezni az immunterápia mellékhatásait, illetve a terápia hatékonyságát fokozni, amely egyszer talán megoldás lehet a legtöbb ráktípus ellen. A tanulmányban közreműködtek - többek között - a Semmelweis Egyetem, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute; NCI), a Harvard, a Yale és az Oklahoma egyetem kutatói is.
Az Amerikai Onkológiai Társaság (American Society of Clinical Oncology (ASCO) tudományos folyóiratában, a Journal of Clinical Oncology (JCO) Precision Oncology-ban megjelent tanulmányban – melynek első szerzője Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa – kimutatták, hogy a rák-immunterápia során fellépő autoimmun mellékhatások előfordulása összefügg a tumor immun-mikrokörnyezetével, különösen a tumor mutációk során keletkező új antigének illetve a tumorba behatoló CD8+ T-sejtek számával. Az eredmények segíthetnek az immunterápia mellékhatásait-csökkenteni, illetve a terápia hatékonyságát fokozni. A tanulmányban közreműködtek, többek között, a Semmelweis Egyetem, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute; NCI), a Harvard, a Yale és az Oklahoma egyetem kutatói is.
Csató László, a Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa és Kerepesi Csaba, az Informatikai Kutatólaboratórium kutatója kaptak támogatást.
Erős Antónia tudományos egészségügyi műsorának második, 2023-as évada azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miként élhetünk tovább, az október 18-án este vetített epizód pedig az öregedésórákat és kutatásukat is szerepelteti. Ebből mutattak jeleneteket az esti Híradóban is.
Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa régóta foglalkozik öregedésórák alkalmazásával – ezeket a biológiai életkort meghatározni képes mesterséges intelligencia alapú eszközöket hívta segítségül a „Multi-omic rejuvenation and lifespan extension on exposure to youthful circulation” című tanulmány adatainak elemzéséhez is.
Kerepesi Csaba, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa az öregedéssel kapcsolatos kutatásainak eredményeiről beszél az adásban.

A 45 perces adás meghallgatható ide kattintva.

Kerepesi Csaba legfrissebb kutatásairól itt olvashatnak bővebben.

A Cell Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány – melynek egyik szerzője Kerepesi Csaba, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa – eredményei szerint a stressz különböző formáira adott válaszként hirtelen megnő az emberek és egerek biológiai életkora. Ez az öregedés viszont a stresszből való felépülés után visszafordul. A biológiai életkort mesterségesintelligencia-alapú úgynevezett „epigenetikai öregedés órák” mérik.
Az ismeretterjesztő rendezvénysorozat utolsó idei eseményén az öregedés órákról és a látszólag nem öregedő csupasz turkálókról is láthatott előadást a közönség.
2021. november 15-én a SZTAKI PhD-hallgatói a tanácsteremben beszámoltak PhD-eredményeikről.