Kerepesi Csaba, a SZTAKI kutatója is előadott a Budapest Science Meetupon

Az ismeretterjesztő rendezvénysorozat utolsó idei eseményén az öregedés órákról és a látszólag nem öregedő csupasz turkálókról is láthatott előadást a közönség.

A 2022. december 8-i Budapest Science Meetupon Kerepesi Csaba, az Informatikai Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa a biológiai öregedés folyamatát bemutató, mesterséges intelligenciát használó öregedés órákról adott elő az MTA Könyvtár és Információs Központban. A félórás előadás során szó esett a látszólag nem öregedő emlős csupasz turkálók biológiai korosodásáról, valamint arról, hogy az emberi arc alapján a neurális hálók már meglehetősen hatékonyan meg tudják állapítani az adott illető biológiai korát – ami nem feltétlenül azonos a valós évei számával.

Kerepesi Csaba előadása a következő absztraktot kapta:

„Az öregedésnek nagy hatása van az egészségre, a gazdaságra és a társadalomra, azonban a molekuláris alapjait alig értjük. Egészen mostanáig nem volt lehetséges az öregedés lefolyásának olyan pontosságú mérése, hogy az használható legyen gyakorlati alkalmazásokhoz. A legújabb eredmények azonban azt mutatják, hogy az omikai adathalmazokkal, bioinformatikával és gépi tanulással képesek vagyunk az öregedési folyamat nyomon követése, mégpedig olyan matematikai modellek („öregedés órák”) fejlesztésével, amelyek egy egyén kronológiai ill. biológiai életkorát becslik. Az öregedés órák például képesek előrejelezni időskori betegségeket és kiértékelni potenciális megfiatalító kezeléseket.”