A SZTAKI kutatója a mesterséges intelligencia gyártási szegmensének szellemi tulajdon vonzatairól adott elő

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által rendezett IP-IT Akadémia webináriumon Viharos Zsolt János, a SZTAKI tudományos főmunkatársa is tartott előadást.

Viharos a mesterséges intelligencia nemzetközi trendjeivel kezdte a bemutatót. Ezek egyike az Egyesült Államok és Kína versengése a kapcsolódó szabadalmak terén – ez a két ország költ a legtöbbet kutatásra is. Ugyanakkor bemutatta az európai megközelítést, valamint a hazai Mesterséges Intelligencia Stratégia struktúráját is.

Viharos előadása szerint Magyarországon – a 2020-2030 közötti időszakot felölelő Mesterséges Intelligencia Stratégiának megfelelően – a gyártás területe az egyik fő kutatási irány, de kiemelkedő még az egészségügy, az agrárszektor és az államigazgatás is.

A gyártásban leginkább új technológiák kifejlesztésére és a mesterséges intelligencia szerteágazó alkalmazására koncentrálnak az iparági szereplők. Az elsődleges cél kettős: a minél hatékonyabb működés mellett a korábban meg nem valósítható gyártási módszerek létrehozása kap kiemelt figyelmet, ideértve az új, mesterséges intelligencián alapuló eljárások kidolgozását is. Egyes részfeladatok a SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) kutatásai programjában, illetve ezek ipari alkalmazásaiban is megvalósulnak.

„A mesterséges intelligencia és a gyártás metszetében számos olyan eset van, amely szellemi tulajdon kiaknázását igényli, ezzel együtt pedig a kapcsolódó folyamatok és rendszerek kialakítását is” – magyarázta Viharos. „Egyrészt célszerű védeni a szellemi terméket, másrészt a védett megoldások intenzív elterjedését is fontos elősegíteni. Ezért igen sok a teendőnk ezen a területen, messze nincsenek még kiaknázva a benne rejlő lehetőségek.”

Kép: Unsplash