A mesterséges intelligenciát be kell építeni a mindennapi üzleti működésbe

Nagyjából egy éve jelentették be Magyarország mesterséges intelligencia stratégiáját. Az MI Koalíció szakemberei az azóta eltelt időben valós napi problémákra választ adó projektekre fordítják le az intézkedési tervet – mondja a szervezet elmúlt egy évének munkáját összegezve Jakab Roland, az MI Koalíció vezetője.

– Az MI Stratégia gyakorlati átültetésére több szervezet is létrejött az elmúlt hónapokban. Mi a munkamegosztás az MI Nemzeti Laboratórium (MILAB) és az MI Innovációs Központ között?

– A MILAB mint a SZTAKI vezetésével működő konzorcium, a mesterséges intelligencia ökoszisztéma meghatározó szereplője. Elsősorban a gépi látás, az intelligens gyártás, a nyelvtechnológia, az egészségügyi alkalmazások és a kiberbiztonság területén végez kutatásokat, összhangban a stratégiában előirányzott fókuszterületekkel és transzformatív projektekkel. A MILAB tevékenységét támogatja az MI Innovációs Központ, amely az MI-alkalmazások széles körű elterjesztéséért felelős. A központ részeként Debrecenben és Zalaegerszegen két, úgynevezett akcelerátor központ is megnyílt, és hamarosan nyílik egy harmadik, Balatonfüreden. Az akcelerátor központokban futnak össze az MI ökoszisztéma intézményi kompetenciái, ahol a kkv-k megismerkedhetnek az egyes MI alapú technológiákkal. Prototípusok megalkotására és tesztelésére nyílik lehetőség, kutatási erőforrások vonhatók be.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.