A SZTAKI is részt vett a Mesterséges Intelligencia Stratégia kidolgozásában

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter 2020. szeptember nyolcadikán, a Debreceni Egyetemen bejelentette, hogy elkészült Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája.

A stratégia kidolgozásában a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) több mint 250 tagszervezete és ezernél is több szakértője vett részt. A SZTAKI több ponton is bekapcsolódott a stratégia kidolgozásába: Benczúr András, a SZTAKI Informatikai Laboratóriumának vezetője vezette a Mestersége Intelligencia Koalíció Adatipar és adatvagyon munkacsoportját, Viharos Zsolt János, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának kutatója pedig az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó lehetséges MI-s megoldások feltérképezésében vett részt. Kacsuk Péter, a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának vezetője és Lovas Róbert, a SZTAKI igazgatóhelyettese a Microsofttal közösen vitték a „Magyar MI felhő” projektet, amelynek megállapításai az infrastruktúra-megoldások területén már a stratégiába is belekerültek.

A stratégia célja, hogy felkészítse az országot a MI használatára, meghatározza a felépítendő ökoszisztéma alappilléreit, valamint konkrét célokat is megfogalmaz a gazdaság különböző területein elérni kívánt eredményekkel kapcsolatban. A miniszter szerint a mesterséges intelligencia 2030-ra 11-14 százalékot adhat hozzá a nemzeti össztermékhez Magyarországon. A stratégiához szervezeti háttér is kapcsolódik: Budapesten felállítják a kormányzati struktúrába illeszkedő Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (Navü), Debrecenben pedig az adatok elemzésével foglalkoznak, amihez újabb szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre. A kutatás-fejlesztés területén pedig a SZTAKI vezetésével már megalakult az MI Nemzeti Laboratóriuma, amelyen keresztül szeretnének a jövőben minél több világhírű kutatásba bekapcsolódni.

Magyarország emellett csatlakozott az AI Challenge néven ismert finnországi kezdeményezéshez: az a cél, hogy 2021 végéig az ország lakossága 10 százalékának, mintegy egymillió embernek legyen valamilyen szintű ismerete a mesterséges intelligenciáról, a lakosság egy százaléka, százezer ember pedig képzésben vegyen részt, tanfolyamokon szerezzen ismereteket az új technológiákról.

A stratégia letölthető ide kattintva (PDF).