Elindult a READY2BIM projekt

Az NKFI Alap támogatásával az EUREKA program keretében 2020.01.01-én elindult a READY2BIM - Planning of the renovation of residential buildings and adaption into the BIM workflow (018-2.1.3-EUREKA-2018-00032.) című, nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt. Célja innovatív térinformatikai szolgáltatások kifejlesztése, városok energetikai és rekonstrukciós feladatainak támogatására. A német-magyar konzorcium szándéka szerint a rendszer különböző építészeti és rekonstrukciós munkák, valamint műemlékvédelmi dokumentáció során is eredményesen alkalmazható lesz.

A READY2BIM rendszerben geometriai és gépi tanulás alapú felismerő eljárások kombinációjával lehetőség nyílik a homlokzaton alapvető elemek (ablak, párkány, légkondicionáló berendezés) pontos beazonosítására, valamint a felújítási szempontból kritikus homlokzati díszítések felismerésére és osztályozására. A kifejlesztésre kerülő analitikai modul strukturált információt szolgáltat a házfalakról és tetőszegmensekről, elősegítve a formai besorolásukat (pl. lapostető, nyeregtető, manzárdtető), és a főbb tartozékaik meghatározását (pl. kémények, antennák, csatornák, ablakok és tetőablakok). Lehetőség nyílik a különböző típusú felületelemek kvantitatív elemzésére, területük, illetve a homlokzat fősíkjából való kiugrásuk mérésére. A homlokzati díszítések meghatározásánál fontos szempont a kiterjedés és mélység meghatározása mellett a forma textúrájának jellemzése, és a szomszédos házfalak díszítéseivel történő összevetése. Így kivitelezhetővé válik utcaszinten egységes felújítási stratégia tervezésére.

A konzorcium szándéka szerint a rendszer különböző építészeti és rekonstrukciós munkák, valamint műemlékvédelmi dokumentáció során is eredményesen alkalmazható lesz.