Elindult a magyar DBpedia szolgáltatás

A hu.dbpedia.org oldalon kísérleti, béta jelleggel elindult a magyar DBpedia, amely a magyar Wikipédia alapján készült tudásgráf. A DBpedia a Wikipédia tartalmát gépi feldolgozásra alkalmas formába önti, ezáltal nagy mennyiségű tényanyagot bocsájt a Mesterséges Intelligencia vagy más szoftverek számára. A DBpedia oldalak persze számunkra is böngészhetők, leginkább egy kitöltött adatlaphoz hasonló formában. Az asszociatív böngészés, webszörfölés céljára ez a formátum kifejezetten alkalmas.

Miben különbözik a magyar az angol DBpedia-tól? Egyrészt a hazai vonatkozású oldalakból több van itt feldolgozva (pl. Lajos-forrás), másrészt a szöveges leírások magyarul olvashatók. A jövőben lehetőség lesz arra, hogy a Wikipédia kivonatolását felülvizsgáljuk és javítsuk vagy bővítsük az elérhető adatokat és kapcsolatokat.

DBpedia spotlight logo

A DBpedia-hoz kapcsolódik egy kereső szolgáltatás is, amelyben API-n keresztül is lehet az oldalak címei között keresni, akár “autocomplete” módban is. Továbbá a DBpedia Spotlight magyar változatával magyar szövegekben előforduló tulajdonneveket és általános főneveket tudunk “linkesíteni” vagyis a megfelelő DBpedia oldalra mutató linkkel ellátni. Ez a természetes nyelvi feldolgozásban tulajdonnév felismerés (Named Entity Recognition) néven ismert funkció. A magyar DBpedia szolgáltatást a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya hozta létre. A DBpedia Spotlight korábbi fejlesztésében is már részt vett a SZTAKI.