Budapest Open Knowledge Meetup az építésügyi nyílt adatokról és formátumokról

Március 23-án “Lássunk a falakon át!” címmel lezajlott a Budapest Open Knowledge Meetup sorozat márciusi eseménye, melynek Elosztott Rendszerek Osztályunk munkatársai is társszervezői voltak.

Zagorácz Márkkal végigszáguldottunk a Lechner Tudásközpont változatos szolgáltatásain és kísérletein: térbeli modellezés drónokkal és lidarral, E-építési napló, ÉTDR építésügyi engedélyezési rendszer, E-közmű, TeIR, stb. Új vagy tervezett mobilalkalmazások teszik majd még könnyebbé a szolgáltatások használatát. Felmerült, hogy mennyivel lehetnének nyitottabbak ezek az adatok és felületek, de ezt a szabályozás, a tulajdonjogok és biztonsági kérdések is gátolják. A térképes nyilvántartásokról szóló kérdés volt, hogy ezek mennyire elkülönülő adatbázisok és érdemes-e egyesíteni ezeket a hollandok nagy közös téradatbázisának példájára? Összehasonlítottuk a különböző automata térbeli modellezési eljárások pontosságát, számítási és tárhely igényét is a Lechner tapasztalatai alapján.

Kovács Ádám Tamás, a BME Építészeti Ábrázolási Tanszék doktorandusza megmutatta, mi fán terem a BIM (Building Information Modeling), és nyílt formátumként hogyan tudja megkönnyíteni a különböző szakágak munkáját és kooperációját épületek tervezése, kivitelezése és fenntartása során. Itt is megállapítottuk, hogy az épületek tervei nem a tipikusan nyílttá teendő adatok közé tartoznak, viszont a tulajdonosok és fenntartók számára hasznos megosztásuk. A BIM tervekből automatikus úton azonban több olyan adat is kinyerhető, amelyből már nyilvános vagy szakági adatbázist lehet építeni. Tovább gondolkodtunk abban az irányban, hogy vajon évekkel később megállapítható-e, hogy egyes tervezési döntéseknek mi volt az oka vagy célja, és hogy az érvtérképészet vagy adatvizualizáció hogyan tudna segíteni ezeknek a döntéseknek a rekonstruálásában?

A szünetben kialakult beszélgetésekben a BIM hazai alkalmazásairól is szó esett, illetve hogy az egyes CAD gyártók hogyan próbálnak BIM kompatibilitást nyújtani. Megtudtuk, hogy hamarosan megjelenik egy többkötetes hazai BIM alkalmazási segédlet is. Érdemes lesz ezt a témakört egy év múlva újra a meetup napirendjére tűzni.

(Micsik András és Kovács Ádám Tamás szervezők)

ehh