A SZTAKI kutatóinak részvételével elindult egy európai skálázható BIM (Building Information Model) alapú decentralizált tudásplatform fejlesztése

Európa épületeinek 80 százalék továbbra is használatban lesz 2050-ben. Ezek épületek értékének és megbízhatóságának megőrzése érdekében aktív intézkedéseket kell tennie az európai társadalomnak. A modern országok nagy mennyiségű adatot és információt generálnak épületállományukról, ilyenek például a 3D-s tervek, üzemeltetési és műszaki információk, szenzor adatok. Ezek az adatok egyszeri használat után gyakran elvesznek, nem strukturáltak és nem frissítjük, aktualizáljuk őket. Az EU által támogatott BUILDCHAIN HORIZON projekt víziója, hogy ez az információ és adat, a belőlük származó tudás megváltoztathatja az épületeink tervezésének, építésének, karbantartásának és felújításának módját.

BUILDCHAIN egy skálázható BIM (Building Information Model) alapú decentralizált tudásplatformot hoz létre, hogy digitálisan azonosítsa, regisztrálja, frissítse és elemezze az épületek különböző életciklusához köthető adatok hatalmas mennyiségét az Origin Trail decentralizált tudásgráf (Decentralized Knowledge Graph) segítségével. A BUILDCHAIN projekt saját digitális épületnapló-megoldást tervez és fejleszt épületekkel és épületegyüttesekkel kapcsolatos adatok és ismeretek integrálásához, valamint új alkalmazásokat és eszközöket fejleszt, amelyekkel biztosíthatók az integrált információk tulajdonjogokat is szigorúan kezelő, biztonságosos felfedezhetősége, kereshetősége, sőt tokenizálhatósága és ezáltal az értékesíthetősége. Egyúttal olyan eszközöket nyújt, amelyek segítségével az európai épületállományról rendelkezésre álló információk áttekinthetőbbé és könnyebben kezelhetővé válnak, ezzel is segítve az épületek hatékonyságának és fenntarthatóságának javítását, az épületmegóvási és fejlesztési munkák tervezésével kapcsolatos jól-informált döntéshozatalt valamint annak validálását.

A projektben a SZTAKI - Friedman Noémi (Informatikai Laboratórium) vezetésével - a projekt különböző célú mesterséges intelligencia eszközeinek, adatvezérelt modelleinek fejlesztésével, az épületszerkezetekkel kapcsolatos szimulációs modellek Bayesi alapú frissítésével vesz részt. A multidiszciplináris projekt kezdeti, tervezési fázisát is a SZTAKI koordinálja.

A BUILDCHAIN projekt koordinátora University of Pisa, további partnereink: University of Granada,  ZAG (Slovenian national building and civil engineering institute), University of Ljubljana, Athens University of Economics and Business, ProspehRina ConsultingBexel ConsultingProtim Rzsisnik Perc, Clio és a Firenzei Önkormányzat.