Átvette a Gábor Dénes-díjat Váncza József, a SZTAKI laborvezetője

A Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium vezetőjének még 2021. decemberében ítélték oda az elismerést, de a járványhelyzet miatt csak májusban tudta átvenni a díjat.

Ahogy arról a SZTAKI.hu-n tavaly beszámoltunk, Váncza József decemberben kapta meg a Gábor Dénes-díjat a NOVOFER Alapítvány Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriumától, „a mesterséges intelligencia műszaki alkalmazásainak kifejlesztéséért, különös tekintettel fejlett robotikai alkalmazások, intelligens vezérlések és okos energetikai rendszerek kialakítására, az ember-robot együttműködés, továbbá a kooperatív és fenntartható termelés magas szinten kimunkált szempontjaira”.

A pandémia miatt a valós díjátadót viszont tavaly elhalasztották, így arra csak most, 2022. május 12-én került sor a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. „A Gábor Dénes-díjak az innováció díjai. Az innovációéi, amelyet a legtöbben hajlamosak egy újítás megvalósulásaként értelmezni. Mi, kutatók azonban tudjuk, hiszen naponta szembesülünk vele munkánk során, hogy az innováció nem egyszeri teljesítmény, hanem egy folyamatos emberi és kutatói magatartás. Az innováció: folyamat” – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke.

Az MTA hivatalos galériája ide kattintva érhető el.

Fotó: Szigeti Tamás, MTA