Átvette az Akadémiai Aranyérmet Keviczky László, a SZTAKI volt igazgatója

Átvette a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége által már 2020-ban megítélt Akadémiai Aranyérmet Keviczky László professzor, a SZTAKI egykori igazgatója. A díjat évente csak egy kutatónak ítéli oda az akadémia, aminek ez a legrangosabb kitüntetése.

„A 2020. évi Akadémiai Aranyérmet az Magyar Tudományos Akadémia elnöksége Keviczky Lászlónak, az MTA rendes tagjának, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatóprofesszorának adományozta az irányításelmélet és alkalmazásai terén, valamint az ipari folyamatok és rendszerek automatizálásában elért eredményeiért, a hazai rendszer- és irányításelméleti kutatási kultúra kialakításáért, nemzetközi tudományos életbe való integrálásáért, iskolateremtő munkájáért” – szólt az elnökség hivatalos indoklása. Keviczky László beszéde az MTA videójában is látható:

Keviczky László 1968-ban szerzett kitüntetéses diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán. 1974-ben védte meg a műszaki tudományok kandidátusi, 1980-ban pedig doktori értekezését. 1985-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1993-ban pedig rendes tagjává, illetve főtitkárává választották. 1986 és 1993 között a SZTAKI igazgatója volt.

Keviczky Lászlóról az Aranyérem alkalmából rövid portréfilmet is forgatott az MTA.

Kép: Szigeti Tamás, MTA