A SZTAKI is támogatta a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát

2020. augusztus 23-29. a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az ELTE Informatikai Kara rendezte a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát (CEOI - Central-European Olympiad in Informatics) a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban. A résztvevő tizenhárom ország közül hat (Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Litvánia és Románia) diákjai az interneten, valós idejű, online videókapcsolattal kapcsolódtak be a versenybe. Hét ország csapatai (Lengyelország, Cseh Köztársaság, Németország, Hollandia, Svájc, Szlovákia és Magyarország) személyesen vettek részt a versenyen. A rendezvényt a SZTAKI és az Epic Innolabs is támogatta.

Az 2020-as Közép-Európai Informatikai Diákolimpián Tóth Gellért,  Óbudai Árpád Gimnázium hallgatója ezüstéremet, Szabó Kornél, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója és Szente Péter, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium  diákja bronzérmet szerzett. Aranyéremmel az ötvenöt versenyző közül idén két lengyel, egy cseh és egy horvát versenyző térhetett haza.

Ez az eredmény azért is kiemelkedően jónak számít, mivel idén a magyar csapat összes diákja életében először vett részt nemzetközi programozásversenyen. A sikeres regionális verseny mellett Magyarország elnyerte a 2023-as a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) megrendezésének jogát, melyre több száz kiemelkedő programozási ismeretekkel bíró versenyző érkezhet majd Szegedre a számítógép atyjának tartott Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján.

Fotók: NJSZT