Meghívó a MOL Bubi adatelemző verseny díjátadására és zárórendezvényére a BKK az MTA SZTAKI Big Data – Lendület kutatócsoport szervezésében

A MOL Bubi üzemelése során összegyűlt nagyméretű adat elemzésének céljából a Budapesti Közlekedési Központ az MTA SZTAKI  Big Data – Lendület kutatócsoporttal együttműködve az Európai Mobilitási Hét keretében, 2015. szeptember 21-én meghirdette a MOL Bubi adatelemzési versenyt , mely jövőhéten zárószakaszába ér.

A verseny meghirdetését leginkább a BKK azon törekvése inspirálta, hogy folyamatosan a legújabb adatelemzési technológiák használatával tudja fejleszteni és optimalizálni a szolgáltatásait. A verseny során a fiatal hallgatók a közösségi közlekedés közben keletkezett nagy adathalmazok szakszerű feldolgozásával olyan érdemi következtetésekre jutottak, amelyek a BKK számára is hasznosak lehetnek a MOL Bubi szolgáltatásának fejlesztése során.

A verseny során matematikus, fizikus, informatikus, közgazdász hallgatókat, vagy volt hallgatókat, érdeklődőket vontunk be az adatok elemzésébe. A versenyre több, mint 60 csapat regisztrált és a három feladatra együttesen közel 30 csapattól érkezett megoldás. A feladatokat legjobban teljesítő összesen 10 csapat nyereménye 25.000-100.000 forint pénzjutalom, továbbá éves MOL Bubi bérletek.

A verseny sikerrel zárult, a záró rendezvényt 2016. január 13-án 17:00 kezdettel tartjuk a BKK Központjában,  a Budapest, Rumbach S. u 19-21, 8. emeleti tárgyalóban, amelyen a BKK, az MTA SZTAKI munkatársai és a versenyzők tartanak szakmai bemutatókat. A verseny részletei, a győztesek, és a záróesemény programja az MTA SZTAKI-n belül működő Big Data – Lendület kutatócsoport honlapján érhetőek el. A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet legkésőbb január 11, hétfőig név és intézmény megadásával történhet.

A verseny technikai szervezője az ország legnagyobb informatikai kutatóintézetén, az MTA SZTAKI-n belül működő Big Data – Lendület kutatócsoport. A Lendület program célja az akadémiai intézmények és egyetemi kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.

A verseny két konkrét, objektívan mérhető feladatot és egy szabad elemzési, vizualizációs kutatási lehetőséget tartalmazott:

  • A kiválasztott tesztnapokon meg kellett határozni, hogy sorrendben melyek a MOL Bubival használt legnagyobb forgalmú útvonalak.
  • Ugyanezeken a kiválasztott tesztnapokon meg kellett határozni az egyes gyűjtőállomásokon az adott napon belüli legnagyobb kerékpárfogyást, azaz az adott időpontig elvitt kerékpárokból levonva az ott dokkolt kerékpárok számát.
  • A harmadik feladat során a csapatok szabadon dolgozhattak az adatokkal. Itt a leginnovatívabb, legérdekesebb kutatási eredmények elérése és megmutatása volt a cél.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!