MOL Bubi adatelemző versenyt hirdet a BKK az MTA SZTAKI Big Data – Lendület kutatócsoportjával

Az  Európai Mobilitási Hét  keretében a MOL Bubi üzemelése során összegyűlt nagyméretű adat elemzésének céljából a Budapesti Közlekedési Központ az MTA SZTAKI-val együttműködik és MOL Bubi adatelemzési versenyt hirdet – jelentette be Dr. Szűcs Panni, a BKK kommunikációs igazgatója. Mint mondta, a BKK számára fontos, hogy folyamatosan a legújabb adatelemzési technológiák használatával tudja fejleszteni és optimalizálni a szolgáltatását. A verseny során a fiatal hallgatók a közösségi közlekedés közben keletkezett nagy adathalmazok szakszerű feldolgozásával olyan érdemi következtetésekre juthatnak, amelyek a BKK számára is hasznosak lehetnek a MOL Bubi szolgáltatásának fejlesztése során. A sajtótájékoztatón Pálovics Róbert, az MTA SZTAKI kutatója ismertette a MOL Bubi adatelemzési verseny feladatait, a részvétel módját, valamint a díjakat. A feladatokat legjobban teljesítő csapatok jutalma 100.000 forint, továbbá éves MOL Bubi bérletek. A verseny részletei az MTA SZTAKI-n belül működő Big Data – Lendület kutatócsoport  honlapján  érhetőek el. 

A közelmúltban a világ számos nagyvárosa kutatási, elemzési céllal közzétette a kerékpáros közösségi közlekedési rendszerének felhasználási adatait, amelyekből számos tudományos publikáció született. A BKK számára fontos, hogy folyamatosan a legújabb adatelemzési technológiák használatával tudja fejleszteni és optimalizálni a szolgáltatását. A verseny technikai szervezője az ország legnagyobb informatikai kutatóintézetén, az MTA SZTAKI-n belül működő Big Data – Lendület kutatócsoport. A Lendület program célja az akadémiai intézmények és egyetemi kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.

A verseny során matematikus, fizikus, informatikus, közgazdász hallgatókat, vagy volt hallgatókat, érdeklődőket vonnak be az adatok elemzésébe, amely a konkrét elemzési eredményeken felül általában elősegíti, hogy a MOL Bubi az egyik legfontosabb felhasználói közösséghez is eljusson. A versenyen elsősorban hazai versenyzőkre számítanak a szervezők, azonban a teljes versenykiírás angol nyelven érhető el, ezzel is bátorítva a nemzetközi részvételt és kutatói párbeszédet. A verseny két konkrét, objektívan mérhető feladatot és egy szabad elemzési, vizualizációs kutatási lehetőséget tartalmaz.

A MOL Bubi adatelemző verseny három feladata:

  • A kiválasztott tesztnapokon meg kell határozni, hogy sorrendben melyek a MOL Bubival használt legnagyobb forgalmú útvonalak.
  • Ugyanezeken a kiválasztott tesztnapokon meg kell határozni az egyes gyűjtőállomásokon az adott napon belüli legnagyobb kerékpárfogyást, azaz az adott időpontig elvitt kerékpárokból levonva az ott dokkolt kerékpárok számát.
  • A harmadik feladat során a csapatok szabadon dolgozhatnak az adatokkal. Itt a leginnovatívabb, legérdekesebb kutatási eredmények elérése és megmutatása a cél.

A három feladaton legjobban teljesítő egy-egy csapat jutalma 100.000 forint, továbbá egy-egy éves MOL Bubi bérlet.

Az elemzésbe bevonandó adatok tartalma a következő:

  • MOL Bubi kerékpárok száma;
  • utazás kezdetének időpontja;
  • utazás kezdetének helyszíne;
  • utazás végének időpontja;
  • utazás végének helyszíne;
  • MOL Bubi gyűjtőállomás GPS koordinátája.

Ezen felül időjárási, forgalmi adatok, és az egyes útvonalak kezdő és végpontján felül az útvonalról további információ az elemzés eredményeit pontosítja és gazdagítja.