Megalakult a SZTAKI és a Széchenyi Egyetem Big Data Kutatócsoportja

A Győr+ és a Kisalföld is cikket szentelt a SZTAKI és a győri Széchenyi István Egyetem közös kutatócsoportjának, aminek célja a big data eljárások kutatása és alkalmazása.

„A manapság már általánosan használt big data kifejezés bő egy évtizede kezdett elterjedni. Akkoriban olyan számítási problémát értettek alatta, amelyeket a hagyományos adatbázis-kezelő szoftverekkel nem lehetett megoldani. Eleinte tipikusan az internetes webtartalom feldolgozása, kereshetővé tétele volt ilyen. A big data – amit én inkább adatvezérelt megközelítésnek hívnék – később megjelent más területeken, így az iparban is: lényege, hogy a keletkező összes szenzoradatot, mérést, folyamatleírást egyesítjük, és ezekből kiindulva vizsgáljuk meg magát a gyártási folyamatot” – fejtette ki Benczúr András, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjában működő Big Data Kutatócsoport vezetője, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium vezetője, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratórium kutatólabor-vezetője.

Benczúr hangsúlyozta, hogy a big data módszerek kifejezetten hasznosak lehetnek a járműiparban. További alkalmazási lehetőséget rejtenek az autonóm közlekedési fejlesztések, hiszen akár gépi látási problémák is megtámogathatók e technológiával. A kutatócsoport munkája akár nagyvállalatoknak is segítséget nyújthat a gyártási folyamataik optimalizálásában.