40 éve indította el az MTA SZTAKI a középiskolai számítástechnikai versenyt

Az 1978-ban Budapesten rendezett első versenyből rövidesen országos vetélkedő lett. Az országos középiskolai számítástechnikai versenyt a KSH is támogatta, a felhívás pedig megjelent a Művelődési Minisztérium hivatalos közlönyében. A vetélkedő múltjáról az egykori kezdeményezők, zsűritagok, tanárok és a versenyzők emlékeztek meg 2018. szeptember 28-án. Az eseményről az M5 Televízió Kulturális Híradó című műsora is közvetített.

A versenyeken a kezdetektől a csapatmunka fontossága lebegett a szervezők szeme előtt, melyet a gyakorlati élet is igazolt. Az OKTV rendszere azonban nem tudta befogadni a csapat - két, illetve három fő - formátumát, ezért lett egyéni verseny a későbbiek során.  A jelenlegi utód a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny a NJSZT szervezésében.

A 80-as évek közepétől a szervezők már az általános iskolás korosztályt is megszólították, találkozóikat pedig "BISZT" néven (Budapesti Ifjúsági Számítástechnikai Találkozó) minden évben megrendezték a főváros különböző kerületeiben. A két illetve háromnapos találkozók során több vezető számítástechnikai cég szakembere, valamint a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is tartottak ismeretterjesztő előadásokat. A szakmai bemutatók mellett különböző vetélkedőket is rendeztek, amelyeket az akkori hazai fejlesztéseket koordináló OMFB is támogatott.

A különböző szintű szakkörök és versenyek során nagyon sok tehetséges diákkal találkoztak a szervezők. Az akkori lehetőségeket maximálisan kihasználva minden szakmai fórumon támogatták a diákokat; ilyenek voltak többek között a szakmai gyakorlatok, eszközök kölcsönzése, nyári táborok, stb.

Ebből az alkalomból 2018. szeptember 28-án visszaemlékezést és kerekasztal beszélgetést szerveztünk az egykori kezdeményezők, zsűritagok és versenyzők részvételével. Az eseményről az M5 Televízió Kulturális Híradó című műsora is közvetített; a riportban Vámos Tibort, intézetünk korábbi igazgatóját, az MTA SZTAKI intézeti tanácsának elnökét is megszólaltatták.

A teljes adás az alábbi linken érhető el, a kapcsolódó interjú pedig a tizenegyedik perctől látható.

verseny