Sajtóközlemény: fluoreszcens-holografikus mikroszkóp nemzetközi szabadalmi bejelentése

Intézetünk a korábbi magyar bejelentésére hivatkozva elindította a fluoreszcens-holografikus mikroszkóp nemzetközi szabadalmaztatását. A Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium több éves kutatómunkájának eredményeképpen létrejövő találmány kombinálja a digitális holografikus és a fluoreszcens mikroszkópiának az előnyeit.

A fluoreszcens-holografikus mikroszkópián alapuló új típusú eljárás és eszköz lehetővé teszi a hagyományosan planáris fluoreszcens mikroszkópia használhatóságának kiterjesztését ritka átlátszó térbeli mintákra. Az új optikai elrendezésben a mozgó folyadékmintában  úszó, a  digitális holografikus mikroszkóp által felvett objektumok közül a berendezés ki tudja emelni a fluoreszcens illetve autó-fluoreszcens módon fényt emittáló objektumokat.

Az MTA SZTAKI, mint hazai kutatóhely, fennállása óta komoly hangsúlyt fektet az iparjogvédelmi bejelentésekre. Intézményi szinten több szabadalmat benyújtott már, illetve azok fenntartását is fontosnak tartja, ezzel remélve előmozdítani nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szellemi termékei védelmét, illetve versenyképes használatát, piaci érvényesülését, biztosítva ezzel a befektetett források megtérülését.

Sajtóközlemény fájl