Szabadalmat kaptak fluoreszcens eljárásukra a SZTAKI kutatói

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)  az "Eljárás és berendezés minta fluoreszcencia-vizsgálatára"  című  találmányra 2022. december 20-án 231 357 számmal szabadalmat adott. A SZTAKI kutatóinak több éves munkáját önti védett formába a szabadalom.

A találmány egy kombinált holografikus-fluoreszcens mikroszkóp, amely ugyanarról a térrészről szinkronizált módon készít holografikus és fluoreszcens képeket. Az eszköz ezzel ötvözi a holografikus mikroszkóp térfogati képalkotását a fluoreszcens objektum jelöléssel. Az oltalom nem csak a berendezést, hanem az eljárást is lefedi. Az eszköz segítségével egy mintában található fluoreszcens objektumok holografikus képe jó felbontással előállítható, az objektumok nagy részletességgel rekonstruálhatók, és a nem-fluoreszcens objektumoktól elválaszthatók.

A berendezés előnyösen alkalmazható folyékony vagy gáznemű, ritka átlátszó mintákra. A mintában lehetnek autofluoreszcens objektumok (pl. algák) vagy festéssel fluoreszcenssé tett részecskék. Az berendezés egyebek mellett élő-élettelen objektumok elválasztására, objektumok anyagának azonosítására, vagy algák monitorozására alkalmazható, akár az élelmiszer, akár a víziparban, akár a környezetvédelemben, vagy a gyógyszeriparban. A szabadalom beadását követően a kidolgozott technológiát mind hazai, mind nemzetközi fórumokon ismertetjük az ipari résztvevők számára.