Kiválóan teljesített a DIGITbrain projekt az uniós projektzáró ellenőrzésen

A 42 hónapot felölelő DIGITbrain projekt eredményeiről a brüsszeli projektzárás során számolt be a konzorcium vezetése. A HUN-REN SZTAKI egyike volt azon kulcspartnereknek, akik sikerre vitték a projektet, amely számos európai KKV számára biztosította a “Manufacturing-as-a-Service” igénybevételét.

A DIGITbrain célja az volt, hogy agilitást és innovációt vigyen a gyártással foglalkozó KKV-kba azáltal, hogy a Digitális Innovációs  Hubok (DIH) hálózatát egy olyan integrált digitális platformmal látja el, amelyen keresztül igénybe vehetik a Manufacturing as-a-Service (MaaS) szolgáltatást. Az ambiciózus projekt sikeres megvalósítása érdekében 36 európai szervezet (gyártással foglalkozó KKV-k, egyetemek, kutatóintézetek) fogott össze, köztük a német Fraunhofer és a DFKI.

A projekt 2023 végéig 21 nemzetközi kísérletet támogatott az integrált digitális platformmal. Digitális ikrek (digital twins) alkalmazásával segítették a KKV-kat a testreszabott termékek költséghatékony, elosztott és lokalizált gyártásában. Ehhez edge-, felhő- és HPC-alapú modellezést, szimulációt, optimalizálást, elemzést és gépi tanulási eszközöket használtak. A kísérletek a gyártóipar felhasználási területeinek rendkívül széles skáláját lefedték, beleértve a mezőgazdasági robotokat, a textilgyártást, az autóipari megoldásokat, sörfőzési eljárást és parkettagyártást, hogy csak néhányat említsünk. A kísérletek részletes leírása itt található.

DigitBrain

A sikeres projektzárásra való felkészülés érdekében a DIGITbrain partnerei 2023 őszén egy személyes találkozóra gyűltek össze Budapesten. A HUN-REN SZTAKI adott otthont a kétnapos rendezvénynek, amely során véglegesítették a hátralévő hónapok munkatervét, és megvitatták a fenntarthatósági kérdéseket, hogy a kollektív tapasztalatokat és a tudástranszfer által generált értékeket kamatoztatni tudják.

A HUN-REN SZTAKI (Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium) feladata az adatkezelési, adatszolgáltatási, előfeldolgozási és integrációs Referencia Architektúrákra koncentráló Data munkacsomag vezetése volt. Ezen Architektúrák igény szerint telepíthetők a felhőben vagy a edge-n, amelyeket aztán a DIGITbrain Platform automatikusan koordinál. Az összetett adatszolgáltatások előre elkészített építőelemek nagy készletéből építhetők fel a komplexebb adatintegrációs és adatelemzési feladatok ellátására. Ezeken túlmenően szinte az összes népszerű gépi tanulást támogató  keretrendszer –használatra készen– elérhető a fejlesztők és végfelhasználók számára. Mély informatikai, felhő technológiai háttértudást nem igényel ezen architektúrák kiépítése és használatba vétele, amelyek egy kényelmes, grafikus felhasználói felületen keresztül érhetőek el , számos adatkapcsolati lehetőséget felkínálva.

A bírálók a kiértékelési jelentésükben kiemelték, hogy a projekt során (a COVID-19-től kezdve) felmerülő akadályozó tényezők, előre nem látható kockázatok és váratlan események ellenére az elért eredmények meggyőzőek, nagy hatásúak és kiváló minőségűek. Az összes vállalt indikátort sikerült teljesíteni, egyes esetekben még túlszárnyalni is. A projekt során fenntartható eredmények születtek, és a kereskedelmi forgalomba hozatal lehetőségeis ígéretesnek mondható.