A HUN-REN SZTAKI-val a fedélzeten startolt el a GreenDIGIT, a környezeti lábnyomot csökkentő új Horizon Europe projekt

Az új, 36 hónapig tartó Horizon Europe projektben, a GreenDIGIT-ben a kutatóintézet Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának munkatársai is részt vesznek, melynek célja a digitális infrastruktúrák környezeti lábnyomának csökkentése. A 15 tagú konzorciumot a projekt koordinátora, az Amszterdami Egyetem látta vendégül, így idén tavasszal a projekt egy személyes találkozóval vehette kezdetét.

A GreenDIGIT célja, hogy a kutatási infrastruktúrák környezeti lábnyomának csökkentésére új technológiákat és megoldásokat fejlesszen ki azok kiemelkedő színvonalának fenntartása mellett. A projektben négy nagyléptékű elosztott digitális infrastruktúra (EGI, SLICES, SoBigData, EBRAINS) működik együtt a környezeti hatásuk csökkentése érdekében, valamint azért, hogy univerzális, újrahasznosítható megoldásokat dolgozzanak ki az európai, stratégiai jelentőségű ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) ökoszisztéma digitális szolgáltatásainak teljes spektruma számára.

A projekt összegyűjti a jó gyakorlatokat, illetve új technológiákat és megoldásokat fejleszt ki a digitális kontinuum minden aspektusa számára: a szolgáltatásnyújtástól a felügyeletig, a munkaütemezésen, erőforrások elosztásán, architektúrán, terheltségen és a nyílt tudományos gyakorlatokon át a feladatok végrehajtásán keresztül egészen  a zöld energia használatáig. Az az elképzelés, hogy ezeket építőelemekként definiálják, és referencia architektúrákat bocsátanak a kutatási infrastruktúrák rendelkezésére, valamint ajánlásokat fogalmaznak meg számukra a környezeti lábnyomuk csökkentése érdekében. Ezeket az új megoldásokat különböző diszciplínák tudományos esettanulmányaival validálják, aktív disszeminációs tevékenység segítségével és képzési programokon keresztül népszerűsítik a szolgáltatók és felhasználók számára, megalapozva ezzel a digitális kutatási infrastruktúrák következő generációját, amelyek már alacsonyabb környezeti lábnyommal fognak rendelkezni.

Jobbról balra: Farkas Attila, Máray Tamás, Sipos Gergely Póra Krisztián, az LPDS munkatársai

A HUN-REN SZTAKI a nemzetközi EGI szervezet tagjaként vesz részt a projektben, és egy munkacsomagot (WP) fog vezetni, amely a kutatási infrastruktúrák energiahatékonyságát elősegítő technológiai lehetőségekre összpontosít. Ez a munkacsoport egy adatbázist hoz létre és tölt fel az kutatási infrastruktúrák digitális szolgáltatások környezeti hatásaival kapcsolatos mérőszámokkal, valamint olyan technológiai megoldásokat fejleszt, amelyek ezen információk felhasználásával csökkentik a tudományos munkafolyamatok környezeti hatásait, legyen az IoT, perem (edge/far-edge), felhő, mesterséges intelligencia vagy szuperszámítástechnika (HPC).