A HUN-REN SZTAKI új okostelefonos fejlesztése az ICBA 2024 nemzetközi konferencián

A HUN-REN SZTAKI eLearning osztályának új okostelefonos fejlesztése támogatta az addiktológusok nemzetközi szövetsége 9. konferenciájának gibraltári megrendezését és lebonyolítását 2024. július 9-11. között.

A Viselkedési Addikciók Tanulmányozásának Nemzetközi Szervezete (ISSBA – International Society for the Study of Behavioral Addictions) 1986-ban jött létre azzal a céllal, hogy nemzetközi fórumot biztosítson a viselkedési szenvedélybetegségek (addikciók) tanulmányozásával és gyógyításával foglalkozó szakemberek számára. Az ISSBA tagjai az évente megrendezett nemzetközi ICBA konferencián (International Conference on Behavioral Addictions) adhatnak számot az általuk végzett legújabb kutatásokról és az elért eredményekről.

A HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet eLearning Osztálya több, mint 15 éve foglalkozik webes és mobil alapú alkalmazások fejlesztésével. Ennek eredményeként jöttek létre kulturális, tudományos események, rendezvények, konferenciasorozatok, projektek támogatására az EVENT@HAND alkalmazások. Ezek az alkalmazások támogatást nyújtanak a szervezéséhez, a lebonyolításhoz, a programok és felhívások közzétételéhez, szakmai és információs anyagok terjesztéséhez. A konferenciákat támogató alkalmazások segítségével be lehet mutatni a szervezőket, az előadókat, kiállítókat, szakmai tevékenységüket, az aktuális vagy akár a korábbi konferenciákon elhangzott előadásokat is. Emellett arra is van mód, hogy a felhasználók a rendezvény helyszínének megközelítéséhez, bejárásához, annak közvetlen és tágabb környezetén belüli eligazodáshoz interaktív térkép használatával kapjanak segítséget.

A HUN-REN SZTAKI által fejlesztett alkalmazás

Az ICBA konferencia szervezői már korábban is igénybe vették a ConfTool nevű webes rendezvénykezelő rendszer szolgáltatásait az általuk megrendezett események előkészítéséhez és lebonyolításához. A korábbi konferenciákon a résztvevők csak közvetett módon, a ConfTool rendszerbe belépve kaphattak részletes információkat. Az eLearning Osztály által létrehozott egyedi fejlesztésnek köszönhetően a ConfTool rendszerrel olyan integrált és naprakész megoldás valósult meg, amely a részletes információk közvetlen okostelefonos elérhetőségét tette lehetővé, további hasznos szolgáltatásokkal kiegészítve: kedvencek lista, eseményemlékeztető, interaktív térkép, stb. Az ICBA 2024 EVENT@HAND okostelefonos alkalmazás felhasználói elérhették a program információkat, az előadókra vonatkozó és az absztraktokkal kapcsolatos adatokat. A szervezők részéről elvárás volt, hogy a lebonyolítás közben történő esetleges változások ne csak a ConfTool-ban legyenek elérhetők, hanem azonnal megjelenjenek az okostelefonos alkalmazásban is. Az alkalmazás ezeken kívül egyéb hasznos információkat tartalmaz például a konferencia szervezőiről, a közlekedésről, a rendezvény helyszíneiről is. A testre szabott alkalmazás egyedi arculati elemeket (ikonok, képek, színek) használva járult hozzá a rendezvényről korábban kialakult kép megőrzéséhez és erősítéséhez.

Az integrált alkalmazás letöltésre (~530), események (~26.300), illetve további információk (~11.500) megtekintésére vonatkozó statisztikája is igazolja annak népszerűségét a résztvevők között, valamint hasznos visszajelzést ad a szervezők számára is arról, hogy melyik előadások, előadók, absztraktok iránt volt a legnagyobb az érdeklődés.

A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé vált, hogy később megrendezett, ConfTool rendszerben menedzselt konferenciák szervezői és résztvevői számára is hasonló szolgáltatást biztosítsunk.