A HUN-REN SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának munkatársai is segítettek beazonosítani sebezhető szervereket

Az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium (InfoLab) keretében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai együttműködve a HUN-REN SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály kutatóival és az Ukatemi Technologies Zrt.munkatársaival az Internet Survey Hungary (ISH) projekt keretében időszakosan a magyarországi interneten elérhető sérülékenységgel rendelkező végponti eszközöket keres és ebből különböző kutatási eredményeket és következtetéseket von le a hazai kiberbiztonsági helyzetre vonatkozóan.

A gyűjtött kutatási adatokból kinyert információk alapján megállapítottuk, hogy a 2024. július közepén megjelent CVE-2024-39929 EXIM mail szerver sérülékenységgel kapcsolatban a hazai kibertérben 2130 db olyan működő szerver található, amely ennek a sebezhetőségnek kitett. Ennek kapcsán a projekt munkatársai felvették a kapcsolatot a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a HunCERT munkatársaival az érintett szolgáltatói végpontok beazonosítása és mihamarabbi kiértesítése céljából.