A SZTAKI saját fejlesztésű Honeypot-rendszeréről beszélt Rigó Ernő, a Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály vezetője

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet Kibertámadás! Podcast sorozatának legutóbbi, Mézesbödönökkel a hackerek ellen?! című adásának Rigó Ernő, a Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály és az osztály által működtetett HunCERT munkacsoport vezetője volt vendége.

A podcast elején a bemutatkozás mellett röviden szó volt a deep fake videókról és annak szerepéről a megtévesztésekeben, majd ismertették a Honeypot (mézesbödön) néven említett csapdarendszer fogalmát, feladatát és elhelyezésének szempontjait a hálózat különböző szegmenseiben. A podcast hallgatói betekintést kaphatnak a honeypotok által nyújtott szolgáltatásokról (ssh, web, email, stb. csapdák) és ezek működéséről.

A hallgatók megismerhették a SZTAKI által fejlesztett HunCERT PROBE névre keresztelt honeypot rendszert, mely bárki által szabadon igényelhető és a saját szolgáltatói hálózatában telepíthető. A HunCERT probe rendszerről és a csatlakozási feltételekről a https://www.cert.hu/probe oldalon található bővebb információ.

A honeypot rendszerekről szóló podcastnak az ad aktualitást, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézet által jelenleg működtetett GovPobe rendszer, amit szintén a SZTAKI munkatársai fejlesztettek, megújul. A SZTAKI által jelenleg fejlesztett GovProbe 2.0 rendszer újdonságairól is megtudhatunk néhány információt, többek között azt, hogy az új rendszer már képes lesz virtuális környezetben is futni, valamint kiegészül intelligens csapdákkal és képes lesz káros kód elemzésre is.

A fejlesztés kapcsán megjelennek az ipari rendszerekhez kapcsolódó csapdák is, melyre egyre nagyobb igény nyílik.  Ezeket az ipari rendszerekhez kapcsolódó csapdákat vélhetően a SZTAKI ipari kapcsolataiban is hasznosítani lehet, ezáltal is növelve ezen rendszerek biztonságát. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet a GovProbe rendszeréhez illesztett egy interaktív térképes alkalmazást, ahol nyomon követhető, hogy éppen mely területekről éri támadás a csapdarendszerüket.

Az adás meghallgatható:  https://kibertamadas.simplecast.com/episodes/mezesbodonokkel-a-hackerek-ellen