Nagybonyolultságú multikopter szimulációs modellt publikáltak a HUN-REN SZTAKI kutatói

A kutatók ún. rendszer identifikációt végeztek a DJI M600 multikopter MATLAB szimulációs modelljének előállításához. A multikoptert magát az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva, GINOP-2.3.4-15-2020-00009” c. projekt biztosította.

Az identifikált modell segítségével bonyolult fedélzeti szabályzók fejlesztése és tesztelése válik egyszerűbbé és gyorsabbá, hiszen így a fejlesztések első körében nem szükséges a szabályzó fedélzeti rendszeren történő implementálása és valós repülési tesztek szervezése sem.

A modell a drón gyári, alacsony szintű szabályzóját is tartalmazza és referencia bemenetei tökéletesen megfelelnek a DJI OSDK (Onboard Software Development Kit) bemeneteink, ezzel is segítve a modellen fejlesztett szabályzók valós körülmények közötti használatát.

A modell leírását és magát a modellt a szerzők az MDPI Aerospace Q1-es folyóirat legutóbbi számában publikálták (https://www.mdpi.com/2226-4310/11/1/79), így azok az érdeklődő kutatók, fejlesztők számára ingyenesen hozzáférhetőek.