Fontos fejlesztések az előfutár drónon

A tavaly őszi sikeres bemutatót és a decemberi konferencia bemutatót követően sem állt meg a munka az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva GINOP-2.3.4-15-2020-00009” projekt keretén belül az FT2 „Autonóm földközeli légi megoldások” alprojekt Széchenyi Egyetemen az ELKH SZTAKI-val együttműködésben futó szakasza során - írja a Mobilitás blog.

Az őszi-téli hónapokban megtörtént a fejlesztés során gyűjtött felvételek és tapasztalatok feldolgozása és a rendszer jelentős továbbfejlesztése.

A főbb területek:

Megoldották, hogy a vonuló készenléti egység fedélzetére telepített rendszer kövesse annak útvonalát és küldje fel az új útvonal pontokat a drónnak (eddig a drón fedélzetén történt az útvonal követése a földi jármű pozíciója alapján)
Átdolgozták a földi járművek pozícióját becslő és a másik jármű veszélyességéről döntő rendszert, ebből a területből megjelent folyóirat cikk született 
Továbbfejlesztették a földi járművet követő robotpilótát, ebből konferencia cikk készült, melyet a jövő héten mutatnak be 
Mindezeket a fejlesztéseket 2023. június 22-23.-án élesben tesztelték a ZalaZONE Smart City modulján. A képen a szabad útvonalon haladó autó követése látható a drónnal, a videó pedig a teljes továbbfejlesztett rendszer működését mutatja a készenléti egységet szimbolizáló jármű követésével és a másik jármű veszélyességéről való döntéssel.