Adattárházak és Üzleti Intelligencia Kutatócsoport

 
 

Társadalmunk számára már nincs visszalépés: az életünk minden területét átszövik az infokommunikációs technológiák. Szenzorok sokaságával felszerelt mobil eszközök felhasználók százmillióit kötik össze és adatok Petabyte-jait termelik naponta. A fizikai és digitális világ közötti választóvonal áttöréséhez azonban radikálisan új, skálázható algoritmikus technikák és az egyének és a társadalom működésének ismerete szükséges.
A „Big Data” feladatokban a problémát az adat mérete maga jelenti. Az üzleti intelligencia, a Web és szenzorhálózatok adatbányászata területén jelentkező extrém méretű információfeldolgozási problémák között kiemelten vizsgáljuk a szociális közösségeket és jelenségeket, a személyre szabott információ keresését, ajánló rendszereket, spam szűrőket és a navigációs, mobilitási adatok időbeli dinamikáját.
A laboratórium célja, hogy zárt láncban teljes humán és hagyományos innovációs folyamatot valósítson meg a képzéstől (ELTE, BME), doktori munka vezetésétől a publikációs tevékenységen keresztül az eredmények ipari hasznosításáig. Talán országosan is egyedülálló a matematikusi és mérnöki munka együttélése: a kutatás alapvetően kísérleti jellegű, a módszerek létjogosultságát az igazolja, ha valós adatokon és alkalmazásokban hasznosítható eredményt, információt, új tudást hoznak létre. Ugyanakkor az adatok extrém mérete miatt minden lehetséges eljárás mély algoritmuselméleti és valószínűségszámítási ismereteken, matematikailag bizonyítható alapokon kell, hogy álljon.

Legfontosabb kutatási területeink

• big data
• üzleti intelligencia

Kiemelkedő eredményeink

A labor K+F eredményei egyedi megoldásokat biztosítanak extrém méretű rendszerek (nagy belső hálózatok, nagyforgalmú Web portálok), illetve a magyar nyelvű információkeresés számára. A csoport hazai és nemzetközi együttműködésben szociális hálózatok, biztonsági incidensek és ügyféladatok elemzését, illetve a Web spam szűrését és ajánló rendszerek fejlesztését végzi; eredményeit a 2006/07 akadémiai évben Yahoo! Faculty Research Grant támogatással ismerték el, illetve a KDD Cup 2007 győztes megoldása is a csoport nevéhez fűződik. A végzett doktoranduszok közül már öten dolgoznak a legnagyobb keresőcégek kutató-fejlesztő központjaiban.

Termékeink/szolgáltatásaink

Az AEGON Magyarország Általános Biztosító ZRt. megrendelésére az ügyfélismereti alkalmazásaikhoz kapcsolódóan fejlesztett eszközünk képes objektumok (személyek, szerződések, gépjárművek stb.) közötti kapcsolatok keresésére és grafikus megjelenítésére. Az NKFP2/017/2002 Adatrosta projekt keretében fejlesztett es a GVOP T-Mining, valamint a T-Online Magyarország es az Emitel ZRt. megrendelésében továbbfejlesztett naplóelemző rendszerünk nagy adatmennyiségek szűrésére, előfeldolgozására és adatbányászatára képes. Az MTA SZTAKI Keresőrendszert a Magyar Telekom megrendelésére fejlesztettük 2003-ban. 2004 óta folyamatosan szolgálja annak belső hálózatát és továbbfejlesztését, illetve 2009 óta a www.t-mobile.hu, www.t-home.hu, www.t-systems.hu es www.telekom.hu oldalak keresője. Az NKFP_07_A2 (2007)/TEXTREND es az NKFP2-00024/2005 MOLINGV projektek mellett az AEGON Magyarország Általános Biztosító ZRt. megrendelése is támogatta.
• Keresőrendszer, Magyar Telekom csoport belső hálózat (2004-), portálok (2008-), AEGON
• Webszerver és IT napló elemző rendszer, T-Online, AEGON
• Hívásháló és lemorzsolódás elemzés, Magyar Telekom, EMITEL
• Biztosítási csalás és biztosítás-árrugalmasság elemzés, AEGON

További információk:
A kép eltávolítva.

Vezető

Ph.D.
tudományos munkatárs, kutató