2018. szep.
2018.09.28.

Idén is Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban!

 

Az elmúlt évek hagyományait követve, 2018-ben már mindenki tisztában van vele: ha ősz, akkor Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban! Szeptember utolsó péntek éjszakája idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké: 28-án végre kinyílnak intézetünk kapui, az informatikusok pedig előbújnak számítógépeik mögül, hogy hétköznapi nyelven mutassák be a 21. század IT-vívmányait.

A Kutatók Éjszakája országos programsorozat keretében elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, egyetemista diákokat várjuk, hogy megváltoztassuk a kutatói életpályáról kialakult unalmas képet. Az érdeklődőknek alkalmuk lesz személyesen találkozni a magyar informatikai tudomány legjelentősebb alakjaival, kipróbálni eszközeiket, s megismerkedni munkásságukkal izgalmas előadások, tudományos-szórakoztató programok keretében. Szeptember 28-án azonban nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, így a tudományos újítások vitathatatlanul érdemesek szélesebb társadalmi támogatásra!

A Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont által összefogott programsorozat több mint 30 városban, közel 2000 programot kínál, hogy az óvodásoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhessen az innovációs gondolkodás fontosságával. Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat résztvevői közül intézetünk elsősorban a műszaki tudományok iránt érdeklődőket célozza érdekes tudomány-népszerűsítő előadásaival, demóival. Az este folyamán két helyszínen várjuk vendégeinket, akik megtudhatják, kik állnak a sokszor látványos, ám valójában komoly felkészültséget és kreativitást igénylő ipari fejlesztések, akadémiai kutatások, nemzetközi IT-projektek mögött.

Az esemény programja

Az egész estés program folyamatosan bővül: az elmúlt évek legnépszerűbb előadásai mellé számos újdonsággal és meglepetéssel készülünk, így 2018-ban már tizenkét színes programmal várjuk vendégeinket. Az érdeklődők megismerkedhetnek a virtuális 360 fokos panoráma környezetben működő oktató játékok fortélyaival, bekukkanthatnak a digitális gyárak színfalai mögé és elmerülhetnek a holografikus képalkotás alkalmazási területeiben is.

Vendégeink előadást hallhatnak az autonóm vezetés érzékelő eszközeiről, megtudhatják, hogyan kerülhető el, hogy feltörjék a jelszavukat és virtuális tükrünkbe is belenézhetnek. Akinek mindez nem elég, az közelebbről megismerheti, hogyan zajlik a drónok fejlesztése, interaktív gyártás szimuláción vehet részt, vagy megcsodálhatja mikró repülőgép arénánkat. Természetesen idén is gondoltunk győri partnereinkre: a Széchenyi István Egyetemen egy olyan okos gyár mindennapjaiba tekinthetnek be az érdeklődők, ahol a gépek és a munkadarabok egymással kommunikálnak.

Ami az informatika hőskora iránt fogékonyakat illeti, - annak apropójából, hogy negyven éve az MTA SZTAKI indította el az első középiskolai számítástechnikai versenyt, - emlékülésen vehetnek részt az érdeklődők, illetve megtekinthetik régi számítástechnikai eszközökből, klasszikus gépekből, értékes relikviákból és retro masinákból álló kiállításunkat is.

A korábbi évek osztatlan sikerére való tekintettel a létszámkorlátot is megemeltünk: idén több mint négyszáz látogatóra számítunk. Hét részlegből verbuválódott, csaknem 40 fős stábunk szeretettel vár minden érdeklődőt szeptember 28-án 17-23 óra között , de a limitált férőhelyekre való tekintettel programjaink ezúttal is regisztráció kötelesek. A részletes információkért figyeljék honlapunkat, de az események, helyszínek elérhetőek lesznek a GUIDE@HAND Budapest, valamint a UNI@HAND SZE mobil alkalmazásból is.

Ne feledjék: ez nem az unalmas előadások estéje lesz, hiszen kézzelfoghatóvá tesszük a tudomány csodáit!

Add to calendar 2018-09-28 2018-09-28 UTC Idén is Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban! Az elmúlt évek hagyományait követve, 2018-ben már mindenki tisztában van vele: ha ősz, akkor Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban! Szeptember utolsó péntek éjszakája idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké: 28-án végre kinyílnak intézetünk kapui, az informatikusok pedig előbújnak számítógépeik mögül, hogy hétköznapi nyelven mutassák be a 21. század IT-vívmányait. - Dániel Gergő Pintér pinter.daniel.gergo@sztaki.hu