2017. szep.
2017.09.28.

A 21. századi modern város – Dr. Bokor József előadása a kecskeméti Városházán

 
Helyszín
Városháza, Díszterem (Kecskemét, Kossuth tér 1).

A XXI. századi modern város – Előadások a Városházán címmel neves nemzetközi és hazai előadók részvételével előadássorozatot indult az innováció, városfejlesztés és finanszírozás témájában. A következő előadó prof. dr. Bokor József akadémikus, egyetemi tanár, az MTA matematikai és természettudományi alelnöke, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) tudományos igazgatója lesz. Előadásának címe: Autonóm járművek, autók, drónok.

Moderátor: Prof. dr. Berács József egyetemi tanár, Neumann János Egyetem.

Az előadóról: Dr. Bokor József a Budapesti Műszaki Egyetemen 1992-től egyetemi tanár a Közlekedésautomatikai Tanszéken, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpont vezetője, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára. Vendégkutató volt az Imperial College, (London), az MIT (Cambridge, Massachusetts), a Delft University (Hollandia) és a University of Minnesota (USA) intézeteiben. Jelenleg is kutatóprofesszor a Minnesotai Egyetemen. A Temesvári Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem díszdoktora.

Kutatási területe a lineáris és nemlineáris, többváltozós dinamikus rendszerek elmélete és automatizálása. Kutatási eredményeit széleskörűen alkalmazzák járműszerkezetek, illetve járműdinamikai modellek tervezésénél. Több hazai és nemzetközi kooperációban végrehajtott jármű és repülésirányitási kutatás vezetője. Nevéhez, illetve kutatócsoportjához fűződik a paksi atomerőmű részére kifejlesztett valós idejű (real time) jelfeldolgozó rendszer, valamint a primerköri nyomásszabályozást megvalósító számítógépes irányítási rendszer kidolgozása és kiépítése.

Több mint tíz szakkönyv, ötszáz tudományos dolgozat szerzője vagy társszerzője több ezer hivatkozással. Számos díj és elismerés. mint az Akadémiai Díj (1987, megosztva), a Gábor Dénes-díj (1994), a Széchenyi-díj (2007), a Simonyi Károly-díj (2010), valamint a Magyar Érdemrend középkeresztje (2013) gazdája.

Tiszadobon született, a miskolci Villamosipari Technikum után, 1972-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán automatizálás szakon. Pályáját a Csepel Művek Irányítás- és Számítástechnikai Intézetben kezdte, ahol az Operációkutatási osztály vezetője volt. 1987-től az MTA SZTAKI Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának vezetője lett. Rendkívül sikeres életútját Szentgyörgyi Zsuzsa: „Bokor József – Az elmélet és alkalmazás egyesítője” címmel, a Typotex Kiadónál 2016-ban megjelent könyv mutatja be.

Az esemény programja

Az előadásban – a nemzetközi kitekintést követően – az autonóm járművekkel kapcsolatos hazai kutatásokat mutatjuk be. Az autonómiát a légi és földi járművekre korlátozva ismertetjük, kitérve a járműdinamikai problémák, a környezet érzékelés és az irányítás kérdéseire. A kutatási eredmények az MTA SZTAKI a BME és a velük együttműködő más egyetemi kutatócsoportok és
ipari kapcsolataik munkái alapján születtek. Az előadás kitér az autonóm járművek kutatás -fejlesztéséhez kidolgozás alatt álló képzések áttekintésére is. Az emberi vezető nélküli gépjárművek alkalmazása ma már nem csak a tudományos fantasztikus
témával foglalkozók fejében fordul meg, hanem a tesztpályákon túl, a közúti tesztelésükre is sor kerül. Az előadás felvillantja azokat az epizódokat, amelyek a nem túl távoli jövőbe vezetnek.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de részvételi szándékát 2017. szeptember 25-ig szíveskedjen ezen a linken jelezni.

Add to calendar 2017-09-28 2017-09-28 UTC A 21. századi modern város – Dr. Bokor József előadása a kecskeméti Városházán A XXI. századi modern város – Előadások a Városházán címmel neves nemzetközi és hazai előadók részvételével előadássorozatot indult az innováció, városfejlesztés és finanszírozás témájában. A következő előadó prof. dr. Bokor József akadémikus, egyetemi tanár, az MTA matematikai és természettudományi alelnöke, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) tudományos igazgatója lesz. Előadásának címe: Autonóm járművek, autók, drónok. -