Sikeresen zajlott a HUN-REN SZTAKI első mesterséges intelligencia tematikájú kkv-s meetupja

A HUN-REN SZTAKI az AI EDIH projekt keretében 2024. július 17-én rendezte meg kimondottan kkv-fókuszú meetupját, amin sikeres vállalkozások beszéltek a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról. A rendezvény közel telt házzal zajlott az intézet 2022-ben átadott Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT).

Az első előadó Viharos Zsolt János volt, aki a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársaként az AI EDIH projekt lehetőségeit, részleteit ismertette. Őt követte Boscha István, az Aliz.AI ügyvezetője, aki a digitalizáció és az innovatív fejlődési stratégia fontosságát hangsúlyozta előadásában. Harmadiknak Varga György, a Shiwaforce szoftverfejlesztője következett, aki az MI-megoldások fejlesztői hatékonyságot növelő lehetőségeit demonstrálta. Volom Sára, a Photon alapítója a generatív AI ételkiszállítást segítő lehetőslgeit mutatta be, többek között feljavított ételfotókkal. Végül Lövei Péter, a Commsignia kutatási menedzsere ismertette a mesterséges intelligencia közlekedési paradoxonait.

Az előadások végén a HUN-REN SZTAKI és az általa koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) tudományos demonstrációi következtek. Kipróbálható volt a portrérajzoló robot, a biológiai életkort fotó alapján becslő AI alkalmazás, valamint az MI alapú áramhálózat-terhelés predikciós modellje.

A rendezvény sikere folytán a meetup sorozattá bővül. A folytatás januárban lesz, részletekkel később jelentkezünk. A rendezvényről készült fotógalériát a HUN-REN SZTAKI Facebook-oldalán lehet megtekinteni.