Nemzetközi tudományos versenyen lettek bronzérmesek a SZTAKI kutatói

Bronzérmes lett a SZTAKI Quickest Route („leggyorsabb út”) nevű csapata a nemzetközi, ICAPS 2021: The Dynamic Pickup And Delivery Problem című nyílt versenyen. A kétezer dollárt érő harmadik helyet Horváth Markó, Kis Tamás és Györgyi Péter szerezték meg.

A feladat egy, a Huawei által megfogalmazott, gyárak közti szállítási probléma megoldása volt, ahol szállítójárművek ütemtervét és útvonalát úgy kellett optimalizálni, hogy a rakományok minél hatékonyabban – azaz minél kisebb késéssel és a lehető legrövidebb úton – jussanak el egyik raktártól a másikig. A csapat a megoldáshoz felhasználta az INEXT „Kutatások az ipari digitalizáció által nyújtott potenciál minőségi kiaknázására” című, NKFIH által támogatott projekt során szerzett tapasztalatait is.

A két fázisra bontott versenyen összesen 153 csapat regisztrált, a második fordulóban már csak 33 csapat versengett. Az ötezer dolláros jutalmat jelentő aranyérmet a Shenzhen University diákjait és kutatóit tömörítő SZU-OldDriver nevű csapat vehette át, az ezüstérmes pedig a Tsinghua University Y nevű csapata lett.

„A verseny nagyon izgalmas és fordulatos volt, az utolsó órákban dőlt csak el a végleges sorrend” – mondta Kis Tamás, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos tanácsadója.

A versenyről további részletek ide kattintva olvashatók.

Kép: Unsplash