Sikeres Katasztrófanapot tartottunk

2021. február 18-án az INTEGRITY Kft. a SZTAKI közreműködésével egész napos online workshopot tartott Katasztrófanap címmel. A workshop szerverbackuppal, különösen cloud backuppal és katasztrófahelyszín (disaster recovery site/alternative site) megoldásokkal foglalkozott. Ezen belül a hagyományos-  és cloud-megoldásokat egyaránt tárgyalta; valamint a virtuális datacentereket, melyek korszerű és nagyon költséghatékony megoldást biztosítanak DR site szolgáltatók, illetve ügyfeleik számára (Disaster Recovery Site as a Service).

A workshop tárgyalta a cloud replika szolgáltatást, a cloud replika és backup kombinálását, illetve az erre támaszkodó komplett cloud mentés és cloud DR site meggoldást (Backup and Disaster Recovery as a Service). Konkrét mintákat mutattunk különféle cloud backup és replika megvalósításokra, és egy rövid bemutatót tartottunk, hogy  az INTEGRITY Kft.-nél egy ügyfél hogyan vehet használatba egy virtuális datacentert.

Dravecz Tibor, az INTEGRITY Kft. ügyvezetője rámutatott, és demonstrálta is, hogy cloud DR site megoldás költséghatékonyan is megvalósítható, valamint DR site hasznosítható nem DR feladatokra is, a többcélú hasznosítás praktikus is és költségmegtakarítást is eredményez.

Az INTEGRITY Kft., bár sokféle technikát támogat, az élő bemutatót egy általa alkalmazott VMware vCloud alapú rendszerében mutatta be, a példákat pedig Veeam Backup and Replication szoftver alapon ismertette; illetve ennek szolgáltatói változatán, a Veeam Cloud Connecten.

Miért jó a lokális katasztrófa-elhárítás?

Fontos kérdés volt, hogy milyen előnnyel járhat hazai szolgáltatót választani cloud backup szolgáltatónak, melyre egyszerű a válasz: a cloud backup szolgáltató és ügyfelei rendszereink távolsága fontos szerepet játszik visszaállítás során, mind a mai napig. Még gigabites sebességű hálózatoknál is fontos, hogy a szolgáltató adatokat gyorsan, szükség esetén fizikai adathordozón, szervergépen, storage-on tud ügyfeléhez helyreállátási igény esetén eljuttatni.

Az INTEGRITY Kft. természetesen datacenteren belül tud multigigabites, 10GbE, 25Gbe, 40GbE és 100GbE kapcsolatot is biztosítani, de ügyfelek ritkán rendelkeznek még multigigabites stabil hálózati, illetve Internet kapcsolattal. Ha persze egy ügyfélnek már 10GbE-es hálózati /internet/ kapcsolata van, akkor a fizikai adathordozókon történő adatmozgatásra már csak akkor van szükség, ha a hálózati kapcsolatot is érinti az üzemzavar.

A GDPR és az adatvédelem

Dr. Dósa Imre tartotta a záróelőadást, aki mint adatvédelmi jogász szakember kifejtette, hogy a GDPR-ból következő kötelezettségei vannak az adatkezelőknek az adatvesztés megelőzésére, az adatok rendelkezésre-állásának biztosítására, és talán meglepő, de a katasztrófa felkészülés bizonyos szinten jogi kötelezettség is.

A SZTAKI részéről a katasztrófát mint biztonsági incidenst közelítette meg előadásában Rigó Ernő, a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának vezetője, illetve a HunCERT vezetője.

Az előadás minden prezentációs anyaga ide kattintva érhető el.

Kép: Michael Geiger // Unsplash