A SZTAKI is részt vett Gaia-X által szervezett bécsi Market-X konferencián

A SZTAKI munkatársai is részt vettek a Bécsben, március 14-15-én, a Gaia-X által megrendezett Market-X konferencián. A SZTAKI egyébként a Gaia-X európai adatmegosztást támogató technológiai projekt magyarországi kapcsolati pontja. Lovas Róbert, Érdi-Krausz Gábor és Hajnal Ákos a kapcsolatépítés mellett információkat gyűjtött a projekt állásával és az európai résztvevőkkel kapcsolatban.

A konferencián számos uniós politikai döntéshozó jelent meg, akik mind kiemelték a digitalizáció, az európai iparági adatterek létrejöttének fontosságát, valamint a Gaia-X jelentőségét, az adatterekhez való kapcsolódás és a biztonságos adatmegosztás műszaki megvalósításában. A Gaia-X alapító tagja az európai adattér szövetségnek (DataSpace Business Association, DSBA), valamint együttműködik az uniós támogatású adattér tudásközponttal (DataSpace Support Center, DSSC).

A konferencián bejelentették a Gaia-X Digital Clearing House (GXDCH) elindítását, amely rendszer a csatlakozni szándékozókat minősíti, tanúsítja, illetve segíti őket a Gaia-X-megfelelőség elérésében.

A fotón balról jobbra: Érdi-Krausz Gábor, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium ipari kapcsolatokért felelős projektkoordinátora; Lovas Róbert, a SZTAKI igazgatóhelyettese; Hajnal Ákos, a SZTAKI tudományos munkatársa