Klaus von Klitzing Nobel-díjas fizikust is lerajzolta a HUN-REN SZTAKI rajzoló robotja az IMEKO World Congress 2024 utolsó napján

A konferencia zárónapjának délelőttjén Keynote-előadást tartó Klitzing professzor 1985-ben nyert fizikai Nobel-díjat a kvantum Hall-hatás felfedezéséért, ami végül a metrológiában is komoly eredményekhez vezetett.

2024. augusztus 29-én zajlott az IMEKO World Congress 2024 utolsó napja. A hamburgi rendezvény záró keynote-előadásában Klitzing professzor a méréstechnika területén elért egyik legfontosabb mérföldkő, a Nemzetközi Mértékegységrendszer korszerű kialakítását is lehetővé tevő felfedezésről beszélt: az általa 1980-ban felfedezett kvantum Hall-hatás tette a gyakorlatban is nyugdíjazhatóvá a súlymérték 1 kilogrammos etalonját.

Az előadás után a professzor a HUN-REN SZTAKI rajzoló robotját is meglátogatta. Az eseményről videó is készült.

A HUN-REN SZTAKI egész héten kint volt a kiállításon, az első napról itt, a másodikról itt, a harmadikról pedig itt írtunk részletesen. A negyedik nap képgalériája az intézet hivatalos Facebook-oldalán tekinthető meg, ide kattintva.

Az International Measurement Confederation (IMEKO) egy mérésüggyel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet, amelynek hivatalosan 41 ország a tagja a világ minden tájáról. Az IMEKO tagjai 25 különböző részterület konferenciáin mutatják be tudományos eredményeiket, évről évre. A részterületek (TC-k, Technical Committee-k) maguk döntik el, hogy mikor és hol rendezik meg éves konferenciájukat, kivéve a háromévente megrendezett világkonferenciát. A 2027-es konferenciát Olaszországban tartják majd.