Nobel-díjas kutató adott elő az IMEKO World Congress 2024 harmadik napján

2024. augusztus 28-án zajlott az IMEKO háromévente rendezett világkongresszusának harmadik napja, amely során Stefan Hell, a kémiai Nobel-díj 2014-es győztese is előadást tartott. A professzor online jelentkezett be, és a mikroszkópiában elért eredményeiért kapott Nobel-díj eltelt tíz év új fejlesztéseiről beszélt. A HUN-REN SZTAKI egész héten jelen van az augusztus 26. és 29. között zajló konferencián.

Hell professzor délutáni keynote-előadásából kiderült, hogy a mikroszkópiai eljárást, ami tíz éve Nobel-díjat ért, mára tízszer pontosabb megoldás követte, ennek pedig a kémián túl a biológiában lehet hatalmas szerepe: a kutató a gyógyszerfejlesztést hozta fel példaként, mert az új eljárásokkal érthetőbbé, megfigyelhetővé válhat egyes fehérjék működése.

A délelőtt a workshopokról szólt. A CIPM társszervezésében rendezett metrológiai workshopon a mérés és a kalibrálás nyomonkövetésének (tracebility) digitalizációja volt fókuszban. Az ENSZ Fenntartható fejlődési céljait (Sustainable Development Goals - SDG) illetően az IMEKO külön figyelmet fordít arra, hogy az adott kutatások mely célok elérését segíthetik - ezt az egyes publikációkban is feltüntetik. Az SDG tematikájú workshopon többek közt a zéró emissziós hajtásláncok (hidrogén, elektromos) mérési kihívásai és a újrafelhasznált jármű akkumulátorok álltak középpontban.

Szintén a harmadik napon került sor a Helmholtz-díjak átadására is: a 20 ezer euró értékű, Helmholtz alapítvány által kétévente osztott díjat olyan kutatók kapják, akik jelentős mérföldköveket értek el a metrológia területén - a hivatalos megfogalmazás szerint gyakran olyan területeken, amik épp feltörekvőben vannak. Hell professzor is megkapta ezt a díjat, még 2001-ben.

kep

A rendezvény ideje alatt folyamatosan üzemelt a HUN-REN SZTAKI portrérajzoló robotja, a látogatók sorban álltak, hogy saját rajzot kapjanak. A rajzoló robot többek között lerajzolta Tilo Pfeifer professzort is, aki 52 éve tagja az IMEKO-nak, idén pedig díjat neveztek el róla (fenti kép). A nap csoportképpel zárult, amire minden vendéget szeretettel vártak a szervezők.

A HUN REN SZTAKI egész héten jelen van a hamburgi rendezvényen, az első nap eseményeiről itt, a második napról pedig itt írtunk. Az IMEKO World Congress harmadik napjáról készült fotógaléria a HUN-REN SZTAKI Facebook oldalán érhető el, ide kattintva.

Az International Measurement Confederation (IMEKO) egy mérésüggyel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet, amelynek hivatalosan 41 ország a tagja a világ minden tájáról. Az IMEKO tagjai 25 különböző részterület konferenciáin mutatják be tudományos eredményeiket, évről évre. A részterületek (TC-k, Technical Committee-k) maguk döntik el, hogy mikor és hol rendezik meg éves konferenciájukat, kivéve a háromévente megrendezett világkonferenciát. A 2027-es konferenciát Olaszországban tartják majd.