A HUN-REN SZTAKI kutatói is előadtak a IMEKO World Congress 2024 első napján

2024. augusztus 26-án zajlott a 29-ig tartó IMEKO World Congress 2024 első napja, aminek technológiai szekcióiban a HUN-REN SZTAKI két kutatója, Nacsa János és Viharos Zsolt János, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársai is előadtak a rendezvényen is kipróbálható portrérajzoló robotról.

2024. augusztus 26. és 29. tartják Hamburgban az IMEKOXXIV World Congress redezvényt, amin a HUN-REN SZTAKI kiállítóként is részt vesz, illetve az intézet két kutatója is előadást tartott az első nap délutáni szekciói során. A több mint ezer regisztrált résztvevővel zajló kongresszuson a HUN-REN SZTAKI portrérajzoló robotja is megtekinthető: az érdeklődők saját rajzot kérhetnek, ami készülhet a robotkar által felvett filccel, vagy akár grafitceruzával – utóbbi technika a satírozásra épül, ez az első alkalom, hogy nyilávnos helyen is szerepel.

A rendezvényt ünnepélyes megnyitóval indították, amely során az IMEKO elnöke, Frank Härtig beszélt a világszervezet eredményeiről, jelen helyzetéről. Előadásában az elnök kitért rá, hogy több mint hetven országból jöttek regisztrációk, Ausztráliától Kínán át Brazíliáig. Härtigot Eva Gümbel, tudományos és kutatási államtitkár követte, aki köszöntötte a látogatókat és röviden beszélt a tudomány és az IMEKO fontosságáról. Az első nap utolsó keynote előadását Wynand Louw, a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Bizottság (CIMP) elnöke tartotta – ez a világ legfontosabb mérési szervezete. Louw a metrológia eljövendő kihívásairól beszélt, kifejtve, hogy a következő mérföldkő az idő mérésének megreformálása lesz.

A délutáni szekciók során a világ minden tájáról érkdezett kutatók adtak elő. Viharos Zsolt János a rajzoló robot mesterséges intelligencia megoldásairól adott elő.

Nacsa János a robotikai megoldásokról és kihívásokról beszélt előadásában, ide értve a megfelelő megvilágítás fontosságát.

 

Az IMEKO World Congress első napjáról készült fotógaléria a HUN-REN SZTAKI Facebook oldalán érhető el, ide kattintva.

Az International Measurement Confederation (IMEKO) egy mérésüggyel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet, amelynek hivatalosan 41 ország a tagja a világ minden tájáról. Az IMEKO tagjai 25 különböző részterület konferenciáin mutatják be tudományos eredményeiket, évről évre. A részterületek (TC-k, Technical Committee-k) maguk döntik el, hogy mikor és hol rendezik meg éves konferenciájukat, kivéve a háromévente megrendezett világkonferenciát. A 2027-es konferenciát Olaszországban tartják majd.