Az IMEKO elnökét is lerajzolta a HUN-REN SZTAKI rajzoló robotja az IMEKO World Congress 2024 második napján

Frank Härtig a hagyományos, filces, Viharos Zsolt János társaságában készült rajz mellett egy új eljárással készült képet is kapott, amit már grafitceruzával készít a robot, satírozással. A HUN-REN SZTAKI egész héten kiállít a Hamburgban rendezett konferencián.

Sikeresen lezajlott az IMEKO World Congress 2024 második napja is, ami szinte teljes egészében a technológiai szekciókra fókuszált. A napot York Sure-Vetter, a National Research Data Infrastructure (NFDI) igazgatójának keynote előadása nyitotta, aki a kutatási adatok szisztematikus gyűjtéséről és a FAIR elvű központi szolgáltatásáról beszélt, a minél jobb kutatási eredmények elérése érdekében.

Ezt követően párhuzamosan zajlottak a szekcióelőadások, olyan témákról, mint a különböző fizikai erők mérése, biológiai mérések, matematikai és geometriai eredmények, vagy a gyártásban fontos eszközök fejlesztéséhez kapcsolódó kutatások. A szekciók közti szünetben meglátogatta a HUN-REN SZTAKI standját Frank Härtig, az IMEKO elnöke is, akit kétszer is lerajzolt a rajzoló robot: egyszer a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa, Viharos Zsolt János társaságában, filccel, egyszer pedig egyedül, satírozással.

Az este folyamán a résztvevők megtekinthették a 2020-as The Last Artifact című filmet, ami a kilogramm hivatalos etalonjának nyugdíjazása és a méréstechnológia forradalmasításának 2019-es háttérfolyamatait meséli el.

A HUN REN SZTAKI egész héten jelen van a hamburgi rendezvényen, az első nap eseményeiről itt írtunk. Az IMEKO World Congress második napjáról készült fotógaléria a HUN-REN SZTAKI Facebook oldalán érhető el, ide kattintva.

Az International Measurement Confederation (IMEKO) egy mérésüggyel foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet, amelynek hivatalosan 41 ország a tagja a világ minden tájáról. Az IMEKO tagjai 25 különböző részterület konferenciáin mutatják be tudományos eredményeiket, évről évre. A részterületek (TC-k, Technical Committee-k) maguk döntik el, hogy mikor és hol rendezik meg éves konferenciájukat, kivéve a háromévente megrendezett világkonferenciát. A 2027-es konferenciát Olaszországban tartják majd.