Hatalmas érdeklődés mellett tartottunk bevezető tanfolyamot az ELKH Cloudról

Óriási érdeklődés mellett, több mint 120 résztvevővel tartottak a SZTAKI kutatói bevezető előadást az ELKH Cloud tudományos, kutatói felhő használatáról 2020. október 22-én, csütörtökön. A vírushelyzet miatt az előadásokat az érdeklődők online hallgathatták.

Az ingyenes oktatás Kacsuk Péter, Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium vezetőjének megnyitójával kezdődött. Kacsuk Péter bemutatta a kutatói cloud eddigi történetét és a hamarosan megvalósuló fejlesztéseket is - melyeknek köszönhetően megnő a cloud kapacitása, így az már elérhető lesz egyetemi kutatóknak is. Ezután Rusznák Attila a SZTAKI kutatója bemutatta a cloud alapvető funkcióit: az igénylést és regisztrációt, a virtuális gépek menedzselését; a kötetek menedzselését, illetve kitért hálózati és biztonsági kérdésekre is.

Ezután operációsrendszer-speficikus előadások következtek: szintén Rusznák Attila bemutatta az ELKH Cloud használatát linuxos majd windowsos környezetben is. A oktatást a hallgatók által feltett kérdések megválaszolása zárta.

Az ELKH Cloudot bemutató rendezvénysorozat "Az ELKH Cloud a tudomány szolgálatában: múlt, jelen, jövő” című online rendezésű szakmai nappal folytatódik  2020. október 28-án. A szakmai napon az ELKH Cloud fejlesztési projekt ünnepélyes bejelentése után az érdeklődők megismerhetik a projekt alapjául szolgáló MTA Cloud kutatási infrastruktúrát, majd átfogó tájékoztatást kapnak az ELKH Cloud jövőképéről és továbbfejlesztési irányairól, többek között a mesterséges intelligencia alkalmazások vagy az adatrepozitóriumok szervezése területén. A felhőt korábban is sikeresen használó tudományos közösségek eredményeinek bemutatása segítséget nyújthat az érdeklődők számára az ELKH Cloud által nyújtott lehetőségek megismerésében, ötleteket merítve saját tudományos munkájukban való alkalmazásához. A szakmai napot a hallgatóság bevonásával az ELKH Cloud vezető fejlesztőinek és üzemeltetőinek virtuális kerekasztal beszélgetése zárja.

A szakmai napon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvény Zoom-felületére való csatlakozás linkjét a regisztráció során megadott e-mail címre küldjük. Regisztrálni itt lehet.