Projektek

2016. nov. 1. – 2020. okt. 31.

A projekt olyan csúcstechnológia területet céloz meg, ahol – szinte páratlan módon – integrálódik a magas szintű alapkutatás szükségessége az égető gyakorlati igények kielégítésével. A kiber-fizikai rendszerek olyan számítási struktúrák, melyek intenzív kapcsolatban állnak a környező fizikai világgal, a fizikai folyamatokkal, egyúttal kiszolgálják és hasznosítják az interneten elérhető adatelérési és adatfeldolgozási szolgáltatásokat.

A projekt eredménye, hogy egy web alapú, későbbiekben tovább fejleszthető és bővíthető polyp atlasz és a hozzá tartozó letölthető polyp összehasonlító számítogépes algoritmus egy meglévő endoszkópos képrögzítő programcsomagba integrálva segít a polyp szövettani természetét valós időben megjósolni és ezáltal a vizsgáló orvos döntéshozatalát támogatni.
2023. nov. 1. – 2026. okt. 31.
A SOCCER (Biztonsági műveleti központok kapacitásépítése az európai ellenálló képesség növelése céljából) projektet Németországból, Franciaországból, Romániából és Magyarországról származó kiber- és technológiai szakértőkből álló konzorcium fogja össze.
2023. szep. 20. – 2024. már. 31.

A projektben tovább fejlesztésre és optimalizálásra kerül az ARNL keretein belül fejlesztett útfelület eltérést felismerő algoritmus. Az algoritmus saját tanítású neurálishálózat,  LiDAR és kamera fúzió használatával meghatározza a járművek elött található, a jármű sebessége szempontjából fontos útfelület eltéréseket. A készülő rendszer szükséges sebesség csökkentés esetén figyelmezteti a járművezetőt, illetve önvezető jármű esetén beavatkozó jelet generál a jármű vezérlésnek.

szep. 12. – dec. 15.

Az ARP projekt a magyar kutatók számára nyújt olyan átfogó adatrepozitóriumi rendszert, amely alkalmas a kutatási adatok biztonságos, digitális tárolására, azok használatára és újra felhasználásra, valamint további hasznosítására a Magyarországon folytatott összes kutatási szférában.

2023. jún. 1. – 2024. dec. 31.

A Többnemzeti Képességfejlesztési Program (Multinational Capability Development Campaign, MCDC) Mesterséges Intelligencia Által Támogatott Szenzorfúzió projekt amely a HUN-REN SZTAKI (Magyar Kutatási Hálózat Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet), és az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP) és a HVK Képességfejlesztési Iroda közös szervezésében valósult meg.

2022. dec. 1. – 2025. nov. 30.

A Nap egy rejtélyes csillag, amely naprendszerünk legerősebb robbanásveszélyes eseményeit idézi elő, beleértve a napkitöréseket. Annak ellenére, hogy nagyon messze van a Földtől, a Nap felszínén zajló tevékenység egyfajta időjárást hoz létre, az úgynevezett űridőjárást, amely hatással van bolygónkra. A napkitörések tanulmányozása a Nap alapvető folyamatainak mélyebb megértéséhez vezethet, és lehetővé teszi számunkra az űridőjárás jobb előrejelzését.

2022. okt. 1. – 2024. júl. 31.

A ma elterjedten használt módszerek kizárólag objektív diagnosztikai eszközök eredményeire támaszkodnak a csecsemők állapotának monitorizálásában. Ugyanakkor szakemberek egyre jobban felismerik a betegek egyéni életminőségének fontosságát, bár ennek mérésére még nem léteznek megfelelő eszközök. Például az elsődleges életjelek (pulzusszám, légzésszám, vérnyomás) mérésén túl, a koraszülöttek cirkadián és napon belüli ultradián ritmusának monitorozása klinikai és otthoni környezetben még nem megoldott feladat. A környezet (ápolás időpontjai, fényviszonyok, zajok) hatással van ezen ritmusokra.

2022. szep. 1. – 2025. dec. 31.

A SLICES-RI program célja informatikai kísérletekhez kutatási infrastruktúra biztosítása, valamint kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése és nyújtása többek között 5G, 6G, NFV, a Dolgok internete és a felhőalapú számítástechnika témákban.

2022. jún. 1. – 2026. feb. 28.

RRF