HEXAA

 
Oktatási és Kutatási célú Attribútum Szolgáltatás
2013. nov. 24. – 2015. már. 31.
Külső azonosító
605243
Költségvetés
122 000 EUR
 

A föderatív attribútumkezelés eredeti elképzelése, amelyben kizárólag IdP-k adják az adatokat SP-knek, nem felel meg a való élet által támasztott követelményeknek. Egyrészt a home intézmények IdP-i az azonosítást és az adott intézmény számára érdekes alapvető adatokat tudják csak szolgáltatni, de nem kompetensek abban, hogy a felhasználóról adatokat adjanak egyéb kontextusokra vonatkozóan.
Ráadásul a kutatóhálózati föderációkban a IdP-ket szigorú adatkezelési irányelvek és felhasználói elvárások a szolgáltatásokat nyújtó SP-knek kiadható személyes adatok körének korlátozására ösztönzik. Ez az adatkezelési szigor esetenként visszatarthatja a partneradatokat tartalmazó felhasználói adatbázisokat ápoló szolgáltatókat a föderációhoz történő csatlakozástól. Egy - az Idp és SP mellett harmadik elemként - Attribútum szolgáltatóként (AA) megjelenő szereplő, amely a felhasználók számára megnyugtató módon kezeli a személyes adatokat, jótékony hatással lehet a szolgáltatók csatlakozására.
A projektben bemutatjuk a third party AA általunk legfontosabbnak ítélt jogi, szabályozási aspektusait nemzeti és nemzetközi kontextusban, körbejárjuk a lehetséges műszaki megvalósításokat és kiválasztjuk az általunk megvalósításra érdemesnek ítélt modellt.
Ezek után feladatunk létrehozni egy jó minőségű, szabad hozzáférésű, jól dokumentált és többnyelvű rendszert, amely third party Attribute Authority szerepét tudja betölteni a lehető legtöbb használati esetet támogatva.

Résztvevők

MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet