Elosztott Rendszerek Osztály

 
1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Szoba
L 309
 
 

A SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály (SZTAKI DSD) informatikai felfedező- és alkalmazott kutatási, fejlesztési és szolgáltatási tevékenységei az osztály megalapításával, 1994-ben kezdődtek és a következő szakterületeket ölelik fel: elosztott és pervazív rendszerek, felhő (cloud) számítástechnika, csoportszoftverek, CSCW (Computer Supported Cooperative Work), digitális könyvtárak és archívumok, World Wide Web szolgáltatások és alkalmazások, szemantikus web, mindezek desktop és nomadikus platformokon.

A SZTAKI DSD tevékenységei közé tartoznak továbbá a rugalmas üzleti és szolgáltatási modellek létrehozására irányuló kutatások és fejlesztések is, mely révén a SZTAKI DSD osztály a legfejlettebb tudástechnológiákat kínálja a vállalkozások belső és egymás közötti együttműködése integrált számítástechnikai hátterének radikális megújítása érdekében. Fejlesztéseink során a gyártó és platform-függetlenség biztosítása, az információ- és tartalommegosztás, -továbbítás és -tárolás számítástechnikai hátterének megteremtése, az együttműködési és operációs feladatok, illetve végrehajtási formák valamint a munkafolyamatok (workflow) meghatározása az elsődleges feladatunk.


Napjaink kihívásaihoz igazodva fontos aktuális feladatunknak tekintjük a digitális könyvtári rendszerek és e-Science szolgáltatások kutatási és fejlesztési feladataiban való részvételt mind módszertani, mind technológiai és alkalmazási területeken, hasonlóképpen a speciális szaktudást és különleges halózat-technológiai know-how-t igénylő krízismenedzsment témakörben végzett tevékenységünkhöz.

Legfontosabb kutatási területeink

 • szemantikus web architektúrák, platformok, módszerek és eszközök, Linked Open Data,
 • köztesréteg (middleware) szoftverek (SOA, Grid, cloud és P2P alapú rendszerek),
 • webszolgáltatások, webszolgáltatások komponálása,
 • felhő (cloud) alapú rendszerek, federáció, SLA és skálázás kutatás,
 • hálózati csoportkiszolgálás paradigmatikus és architekturális kérdései,
 • csoportszoftver alkalmazások,
 • jelenlét információ (context awareness) kezelés,
 • pervazív rendszerek, architektúra és szolgáltatás adaptáció kutatás,
 • mobil P2P rendszerek, emergens interoperabilitás kutatások,
 • digitális archívumok, hosszú távú digitális megőrzés,
 • projekt menedzsment rendszerek, munkafolyamat (workflow) rendszerek, munkatáblák (whiteboards),
 • fórumok, szavazási, értékelési és csoportos ajánlattételi rendszerek architekturális, funkcionális és felhasználói felületeket érintő kérdéskörei

Kiemelkedő eredményeink

A SZTAKI DSD osztály a fenti területeken új, felfedező kutatási eredményeken alapuló, prototípus rendszereket, alkalmazásokat és hálózati szolgáltatásokat, valamint átfogó megoldásokat fejleszt. A kutatások és fejlesztések túlnyomórészt az EU által támogatott nemzetközi konzorciális projektek keretében folynak, ugyanakkor az osztály konkrét iparvállalati megbízások keretében összetett, műszaki-tudományos kihívásokkal teli problémákra konkrét megoldásokat is szállít.

Az iparvállalatok részére végzett közvetlen kutatási és fejlesztési feladataink közül kiemelkedő a RICOH (Japán) megbízásából indított számítógéppel támogatott kollaborációs platform (CSCW) felfedező-, és alkalmazott kutatási projekt, melyben új kollaborációs paradigma alapján megvalósított rendszerben kontextus-tudatos információkezelés révén integrálásra kerültek többek között elektronikus levélkezelési, tartalomkezelési (CMS), tárgyalás támogatási, agilis taszk-kezelő rendszer-funkciók.

Az EADS Space Transportation (Franciaország) vállalat számára elosztott totális rendszermonitorozási technológiát fejlesztettünk ki. A Magyar Telekom részére tárgyalás támogatási (fórum)rendszert hoztunk létre.

A SZTAKI DSD osztály speciális sajátossága az, hogy a különféle nemzetközi és hazai projektekben létrehozott/elsajátított tudás, know-how, kutatás-fejlesztési tevékenység konkért hazai társadalmi hasznosításaképpen nyílt, hálózati közszolgáltatásokat fejleszt és üzemeltet az idegennyelvű online szótárak, a plágiumkeresés, a kulturális javak keresése, az online szavazás, és egyéb, az e-Science területébe tartozó témakörökben. A szolgáltatások közül kimelkedik az ország leglátogatottabb online szótárszolgáltatása a SZTAKISzótár és az egyedülálló KOPI plágiumkereső szolgáltatás.

Termékeink / szolgáltatásaink

Laborismertető
Bemutatkozó videó

Vezető

dr.
osztályvezető
 

Secretary

projektmenedzser