Instant környezetmegfigyelés mobil járművekről térinformatikai adatbázis háttérrel

 
2016. okt. 1. – 2020. szep. 30.
 

A projekt rövid bemutatása

Napjaink korszerű érzékelői forradalmasították az információgyűjtést. Az önjáró autók látórendszerei a járművek navigációhoz szükséges tájékozódásán kívül lehetőséget adnak a környezet valós idejű feltérképezésére, statikus (jelzőtáblák, távvezetékek, növényzet, utcabútorzat)  valamint dinamikus környezeti elemek (járműforgalom, tömeg-csoportosulások, szokatlan események) észlelésére és felismerésére. Azonban míg a fedélzeti 3D érzékelők - Lidar lézerszkennerek, kalibrált kamerarendszerek és navigációs szenzorok - nagy időbeli felbontású méréssorozatokat rögzítenek, korlátozott a térbeli felbontásuk. Emellett a 3D környezetben fellépő takarási jelenségek és a  jármű haladási sebességből adódó rövid megfigyelési idők is limitálják a kizárólag fedélzeti mérések útján kinyerhető környezeti információ mértékét és minőségét.

Az újgenerációs térinformatikai rendszerek (GIS) rendkívül nagy térbeli részletezettségű háromdimenziós térképet tárolnak a városról sűrű 3D pontfelhők, és tájolt fényképek, valamint szemantikai metaadatok formájában. Ugyanakkor kihívások itt is megjelennek, főként a térfelmérések magas költségével, a nagy adatmennyiség gazdaságos kiértékelésével, gyors lekérdezhetőségével és az adatbázisok frissítésével kapcsolatban.

A projekt fő célja az instant autós érzékelés és a térinformatikai rendszerekben található információk együttes kiaknázásának támogatása olyan új algoritmikus eszköztárral, amely lehetővé teszi, hogy az önjáró autók valós időben, döntésük előkészítéséhez juthassanak releváns információhoz a korszerű térinformatika (GIS) rendszerekből, valamint lehetőség legyen a forgalomban szereplő járművek szenzoradatait a GIS rendszerek bővítéséhez és frissítéséhez felhasználni.

A projekt folyamatábrája

 

Projekt várható eredményei

A projekt megcélzott eredményei főként publikációk létrehozása, tudományos utánpótlásnevelés támogatása, és a tudományos eredmények gyakorlati hasznosulásának előkészítése.

A munkához kapcsolódó eddig megjelent fontosabb publikációk:

Egyetemi hallgatók bevonása a tudományos munkába:

  • 2 PhD hallgató,
  • 4 MSc hallgató

OTKD eredmények:

  • két I. helyezés a 2017-es OTDK-n (Gálai Bence és Zsámboki Richárd)

Megjelenés ipari kiállításokon:

Részleg

Vezető

E-mail
benedek.csaba@sztaki.hun-ren.hu
Telefon
+36 1 279 6097
+36 1 279 7194